På siden her kan du få indblik i dit vands kvalitet og vores arbejde med at sikre kontrol af vandet, så du altid er sikret sundt og rent drikkevand af høj kvalitet.
Kontrol af drikkevandet gennemføres efter Miljøministeriets bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg.
I langt de fleste af vores prøver er vandet rent, men der kommer ind i mellem overskridelser af grænseværdierne. Hvis der forekommer en overskridelse, følger vi sagen tæt i samarbejde med Aarhus Vands tilsynsmyndighed, som er Aarhus Kommune.
Ja - drikkevandet i Aarhus er sundt, og du kan trygt drikke vandet fra hanen.
I Aarhus må vi erkende, at grundvandet flere steder er truet af pesticider og andre uønskede stoffer, der kan gøre det sværere at skaffe rent grundvand i fremtiden - ligesom alle andre steder i landet. Derfor gør vi et stort arbejde for at beskytte grundvandet gennem aftaler med landbrug, ved skovrejsning og gennem informationskampagner. Du kan dog være sikker på, at det drikkevand, som vi leverer, er af god kvalitet og fuldt ud opfylder Miljøstyrelsens krav.
Aarhus Vand holder særligt øje med de boringer, der er forurenet med pesticider. Vi overvåger naturligvis også det behandlede vand fra vandværkerne.
Læs mere om, hvad vi gør for at beskytte grundvandet her.
Læs mere om drikkevandssikkerhed her.
De fleste adresser modtager vand fra mere end et vandværk, så det er ikke muligt for os at oplyse en præcis hårdhed, derfor anbefaler vi, at du ved indstilling af fx vaskemaskiner anvender den gennemsnitlige hårdhed på det udpumpede vand, som er ca. 16 hårdhedsgrader.
Analyseparameter |
enhed |
2023 |
Højst tilladelige
|
Hårdhed, gennemsnit |
°dH |
12-18 |
30 |
Jern |
milligram/liter |
<0,01-0,09 |
0,2 |
Mangan |
milligram/liter |
<0,002-0,009 |
0,05 |
Vandbehandlingen på vandværkerne er baseret på en simpel vandbehandling af grundvand, og er principielt ens for for alle vores vandværker, selvom de tekniske løsninger kan variere.
Vandbehandlingen har til formål at fjerne nogle stoffer, som er naturligt forekommende i grundvandet. De typiske stoffer, som fjernes ved vandbehandlingen, er jern, mangan, ammonium, svovlbrinte og metan.
Stofferne fjernes ved to simple behandlingstrin: iltning og filtrering.
Iltning foregår ved beluftning med atmosfærisk luft eller ilt. Herved fjernes eventuelle gasser fra grundvandet, og metallerne oxideres og udfælder som faste forbindelser.
Ved filtreringen synker vandet ned gennem et filter, som typisk er et sandfilter bestående af kvartssand. Metallerne vil "klæbe" til sandet, og dermed fjernes fra vandet. Herefter er vandet klar til at blive pumpet ud i ledningsnettet og ud til forbrugernes vandhaner.
Nej. Vandet fra vandhanen stammer fra grundvandet.
På vandværket gennemgår vandet en simpel vandbehandling: Iltning og filtrering. Vandet iltes i iltningsbassiner og filtreres gennem et filter, som består af et lag antracitkul og flere lag sand og grus. Filteret fjerner jern- og manganforbindelser, som er ganske ufarlige, men som kan misfarve vandet og give det en metallisk smag.
I 2024 har vi udtaget 1.321 prøver på drikkevandet. Aarhus Vand skal jf. drikkevandsbekendtgørelsen informere om overskridelser af grænseværdierne for bakterietal, pesticider mv. Alle sager er blevet håndteret i tæt samarbejde med vores myndigheder, og ingen af tilfældene har udgjort sundhedsrisiko for forbrugerne.
I den bakteriologiske del af vandkontrollen tester vi for såkaldte ”coliforme bakterier”, ”E.coli” samt ”kimtal”. Fund af coliforme bakterier er tegn på forurening med overfladevand. Kimtal et mål for det antal naturlige bakterier der må forefindes i vandet ved netop denne analysemetode. Der findes altid naturligt forekommende bakterier i drikkevand.
|
Antal tilfælde i 2024 |
Forklaring |
Overskridelser af bakterietal (prøver udtaget på vandværker) |
1 |
På Lyngbyværket har vi en igangværende sag, som vi arbejder på. |
Overskridelser af bakterietal (prøver udtaget på ledningsnettet) |
10 |
De 6 af prøverne relaterer sig til en af vores beholderanlæg, hvor der i 2025 skal udføres en række tiltag på anlægget. De 4 af prøverne relaterer sig til særskilte mindre enkeltsager, hvor prøverne er udtaget hos forbrugerne, og hvor omprøverne viste sig at være rene. |
Overskridelser af bakterietal (prøver udtaget hos forbrugers taphaner) |
3 |
3 prøver hos forbrugernes taphaner viste mindre overskridelser. I alle tilfælde blev årsagen tilskrevet forholdsvist stillestående vand pga. fx ferie eller ombygning af forbrugerens installation. |
Overskridelser af kemiske parametre (prøver udtaget hos forbruger og vandværker) |
9 |
Disse 9 overskridelser fordeler sig på 6 forskellige forbrugeradresser, og de vedrører forhøjede værdier af jern og vandets klarhed. Der er ingen overskridelser af kemiske parametre på vores vandværker og vores ledningsnet. |
Aarhus Vand er certificeret efter ISO22000, som er en standard for fødevaresikkerhed. I daglig tale kalder vi det DDS, som står for Dokumenteret Drikkevands-Sikkerhed.
Vores drikkevand er en fødevare, og vi laver risikovurderinger og procedurer, som er med til at sikre, at man ikke bliver syg af at drikke vores vand.
Legionella bakterier er almindelige i våde og fugtige miljøer. Bakterierne formeres bedst ved temperaturer mellem 25°C og 45°C og trives derfor ofte godt i varmtvandssystemer, hvor temperaturen er mellem 30°C og 50°C . Bakterierne kan ikke vokse ved temperaturer under 20°C og over 50°C.
Der findes mange arter af Legionella bakterier og langt fra alle kan give sygdom hos mennesker. Legionella bakterier kan være årsag til to sygdomme hos mennesker: Legionærsyge og Pontiac feber.
Idet mange forskellige vandanlæg kan sprede forstøvet vand, så er der flere mulige smittekilder, men brusebad antages at være den hyppigste smittevej herhjemme.
Statens Serum Institut har samlet informationer og vejledninger om legionærsyge. Vi henviser til deres hjemmeside for yderligere information.
Der har for nyligt været historier i pressen om nitrat i drikkevand og sammenhæng til tarmkræft. En forskningsrapport fra Københavns Universitet, der netop er udkommet, peger på, at nitrat-niveauerne er værst i Ålborg-området, hvor de har udfordringer med at overholde grænseværdien på nogle af deres værker.
Hos Aarhus Vand har vi ikke set nitrat forureninger, fordi der er en god nedbrydningskapacitet af nitrat i jordlagene over vores grundvandsmagasiner. Vi holder naturligvis øje med niveauet, hvor vi altid har et særligt fokus på vores sårbare områder.
I Aarhus Vand viser alle prøver fra vores vandværker de seneste 5 år mindre end 2 mg/l nitrat i vandet. Grænseværdien er i dag på 50 mg/l. Det diskuteres, om grænseværdien skal sættes helt ned til 4 eller 8 mg/l.
Når der laves grundvandsparker på vores grundvandsdannende oplande, hvor landbrugsjord konverteres til skov og natur, mindskes udvaskningen af nitrat væsentligt. Det er med til at sikre, at vi ikke får fremtidige problemer med nitrat i vores drikkevand.
Læs mere om vandanalyse og vandkvalitet her:
Mit vand
Læs forskningsrapporten her:
Københavns Universitet forskningsrapportLæs mere om grundvandsparker her:
GrundvandsparkerHårdheden af sekundavand ligger mellem 7,5 og 10 grader dH.
Sekundavand er det behandlede regnvand, som leveres til beboerne i bydelen Nye til brug til toiletskyl og tøjvask.
Der er meget fokus i medierne på fund af de sundhedsskadelige og miljøfremmede stoffer kaldet PFAS-stoffer i drikkevandet. Og med god grund, for der er flere steder i landet – også i Aarhus - fundet PFAS i vandløb og søer samt i grundvandet. PFAS-stoffer er en gruppe af stoffer, hvoraf et af dem er PFOA.
Vi tager disse stoffer meget alvorligt og kontrollerer løbende vandet. Alt vand, vi sender ud til vores kunder, overholder sundhedsmyndighedernes krav, og man kan altså fortsat trygt drikke vandet fra hanen.
Skulle vi finde en vandboring med PFAS over grænseværdien på 2 nanogram pr. liter, så vil denne boring blive taget ud af drift.
Der er fundet et lavt indhold af PFAS langt under grænseværdien for drikkevand i 10 ud af Aarhus Vands 84 aktive indvindingsboringer til drikkevand.
Nye fund af miljøfremmede stoffer giver altid anledning til revurdering af vores praksis og øget fokus på, hvordan vi styrer og overvåger vores anlæg.
Generelt er PFAS en global udfordring, og Aarhus Vand deltager i vidensdeling og samarbejder med andre forsyninger om udfordringen og følger den seneste forskning og regulering på området tæt.
Det er primært boringer i områder, hvor regnvand som måske bærer PFAS, hurtigere trænger ned til grundvandet dvs. omkring 25 år mod 50 år andre steder, og som derfor har en større sårbarhed over for påvirkninger fra overfladeaktiviteter.
Det er derfor, at vi som vandforsyning arbejder med at beskytte grundvandet bedre ved bl.a. at oprette vand- og naturparker, så vi derigennem opnår en varig beskyttelse af vandressourcen.
Vi har opgraderet overvågningen af PFAS-stoffer og har specielt fokus på netop de sårbare boringer. Derudover styrer vi vores brug af boringerne ved primært at anvende boringer, der er rene.
Da vi generelt har nok rene boringer til at dække vandforbruget i Aarhus, er vores strategi, at boringer med indhold over kvalitetskriterierne helt udtages af vandproduktionen. Når der er behov for yderligere brug af boringer, anvender vi kun boringer med indhold af miljøfremmede stoffer, der ligger under kvalitetskriterierne.
Man kan som forbruger være helt tryg, da vi overholder grænseværdierne opstillet af myndighederne.
Du kan se udvalgte analyseresultater på drikkevandet fra vandværkerne i de vedhæftede dokument her.
Hvis du er interesseret i analyserapporterne fra vandværket, for eksempel som dokumentation i din virksomhed, så kan du indtaste din adresse øverst her på siden for at se, hvilke vandværker du får vand fra, og dernæst se data fra vandværket i GEUS’ database.