Verdens mest ressourceeffektive renseanlæg til behandling af spildevand får hjemme i Aarhus. Tæt på byen, på havet og på hverdagen vil det nye anlæg - Aarhus ReWater - tage imod vores spildevand, sikre god vandkvalitet i vandløb, søer og bugt og omdanne spildevandet til nye materialer, nye produkter og ny energi.
Aarhus forventes at vokse med op mod 4.000 indbyggere om året, og befolkningsprognoser viser, at der i 2060 er behov for at rense spildevand fra private og erhverv, der svarer til 600.000 personer mod de nuværende knap 400.000.
Det stigende indbyggerantal vil øge belastningen af vandløb, søer og bugt, hvis der ikke gøres noget. For at skabe kapacitet til byens fortsatte vækst og samtidig fremtidssikre god vandkvalitet bygger Aarhus Vand derfor renseanlægget Aarhus ReWater.
Det nye anlæg vil rense spildevandet bedre end de nuværende anlæg og dermed fremtidssikre et godt havmiljø, som lever op til kravene i de nationale og europæiske vandplaner.
Anlægget vil dermed sikre, at vi beskytter naturen og dyrelivet – samt at man fortsat kan bade, sejle og få oplevelser på havet uden risiko for at blive syg.
Kvælstofudledningen vil med det nye anlæg være reduceret med op til 25 procent og fosforudledningen med op til 40 procent.
Anlægget vil i store træk blive overdækket for at mindske støj og forhindre lugtgener.
Aarhus ReWater er en helt ny og banebrydende måde at behandle spildevand og vores ressourcer på – derfor kalder vi det et ressourceanlæg. Visionen er at skabe verdens mest ressourceeffektive renseanlæg. Og målet er at udnytte ressourcerne i spildevandet i en hidtil uset grad og omdanne det til energi og højværdiprodukter som proteiner og biopolymer. Det forventes, at anlægget vil bidrage til byens grønne omstilling ved at producere mere el og varme, end det forbruger.
Aarhus ReWater kommer til at ligge på et nyt landområde ved Tangkrogen, fordi det nuværende anlæg på grund af pladsmangel ikke kan udvides. Placeringen er baseret på en række undersøgelser og politiske beslutninger siden 2005 og er økonomisk og CO2-mæssig optimal i forhold til det eksisterende ledningssystem.
Ressourceanlægget baner vejen for at nedlægge Marselisborg, Åby og Viby Renseanlæg, som alle har for lidt kapacitet til det stigende indbyggertal, og anlæggene kan ikke udbygges tilstrækkeligt. Der blev i 2005 beregnet store driftsbesparelser ved at lede al spildevand i kommunen frem til blot to anlæg – Egå Renseanlæg og Aarhus ReWater – mod tidligere 17 anlæg.
Nedlæggelsen af de tre gamle renseanlæg reducerer risikoen for overløb fra anlæggene, og en del af arealerne vil blive brugt til klimatilpasning af Åbyhøj og Viby.
Vi gik i 2017 i gang med den udviklingsproces, som skal lede hen imod opførelsen af Aarhus ReWater. Det vil tage 8-9 år at lave landindvinding og opføre anlægget fra vedtagelse af lokalplan, kommuneplantillæg, meddelelse af §25-tilladelse og udledningstilladelse.
Anlægget bygges ikke færdigt én gang for alle. Det bygges fleksibelt og modulært med mulighed for tilpasning, udvikling og udvidelse, så det imødekommer fremtidens behov for spildevandsrensning og ressourceudnyttelse.
For mere end 10 år siden besluttede Aarhus Byråd, at der skulle gennemføres en analyse af spildevandsstrukturen i kommunen. Analyserne viste, at Aarhus Vand ved at samle spildevandsrensning fra 17 mindre renseanlæg på to centrale renseanlæg - Egå Renseanlæg og Marselisborg Renseanlæg – kunne reducere driftsudgifterne markant.
På den baggrund er der indtil nu nedlagt 13 renseanlæg, og i dag sker rensning af spildevand fra Aarhus på fire store anlæg: Åby, Viby, Egå og Marselisborg Renseanlæg.
Egå Renseanlæg er blevet energirenoveret for 80 mio. kr. og har nu den nødvendige kapacitet, mens Marselisborg Renseanlæg har for lille kapacitet til at opfylde de fremtidige behov, hvor der udover den nuværende mængde spildevand, skal renses spildevand fra både Åby, Viby og omkring 4.000 nye indbyggere, som er befolkningstilvæksten om året i Aarhus.
Allerede i dag er Åby og Viby renseanlæg voldsomt under pres og har svært ved at leve op til statens krav til udledning af spildevand. Derfor investerer vi i at levetidsforlænge Åby og Viby Renseanlæg, så de kan følge med byens vækst og samtidig overholde miljøkravene. Levetidsforlængelsen sikrer kun den fornødne rensekapacitet en afgrænset årrække.
Derfor skal der etableres et nyt og større renseanlæg med en optimal placering i forhold til den nuværende struktur på kloakledningerne. Det vil sige tæt på, hvor det eksisterende Marselisborg Renseanlæg ligger i dag og så langt væk fra boligområder som muligt.