Publiceret: 22. maj 2024

HeyPipe giver detaljeret indsigt i kritisk infrastruktur under jorden

Heypipe 3D Illustration

HeyPipe™ er en ny digital platform, som på tværs af alle forsyningstyper giver unik 3D dokumentation af den underjordiske infrastruktur. Aarhus Vand har stiftet selskabet for at få bedre og mere valide data.

Aarhus Vand har sammen med landinspektørfirmaet LE34 og entreprenørvirksomheden Arkil stiftet HeyPipe maj 2024. HeyPipe skal give detaljeret indsigt i undergrunden og dermed bedre forudsætninger for at planlægge et anlægsprojekt. Målet er især at undgå uventede overraskelser som graveskader, der forsinker et projekt. 

Motivationen til at etablere HeyPipe har ligget i et ønske om at få bedre indsigt i undergrunden, hurtigere og mere valide data både til glæde for andre ledningsejere og egen virksomhed.
- Peter Hjortdal, Afdelingschef - Klima & Afløb, Aarhus Vand.

Tanken med HeyPipe er også, at de forskellige ledningsejere deler data fra den underjordiske infrastruktur, så vi får en digital crowd-sourcing platform. Sagt med andre ord, jo flere der anvender HeyPipe desto stærkere et værktøj bliver det.

HeyPipe vil spare penge til graveskader

I Danmark har vi ca. 750.000 km nedgravet kritisk infrastruktur, som forsyner det danske samfund med el, gas, fjernvarme, vand og teleydelser samt aftager spildevand. Planlægning og udførsel af fx ledningsreparationer tager tid i dag pga. mange ubekendtheder. Entreprenører graver forsigtigt for at undgå skader på eksisterende ledninger og rør.

”På daglig basis går der anseelige ressourcer til spilde, når anlægsarbejder bliver afbrudt af overgravede kabler, der ikke er registreret nogen steder. Det problem løser vi med Heypipe, som ikke blot kommer til at spare kunderne for frustrationer, men også kommer til at spare samfundet for kroner og øre samt den miljøbelastning, der er forbundet med ekstraarbejde,” siger Thomas Boe bestyrelsesformand, HeyPipe

Ifølge Rambøll koster det os i Danmark 226 mio. kr. årligt i direkte udgifter til graveskader (Rambøll, 2016)

Lettere at placere infrastruktur rigtigt

Princippet med HeyPipe er, at kendskab til undergrunden gør det muligt bedre at planlægge og placere infrastruktur rigtigt. HeyPipe er en digital platform, som giver punktskyer og 3D billeder af undergrunden. Dermed kan man se forholdet og på centimeter-niveau måle forskellen mellem forskellige ledningsejeres infrastruktur i jorden. Jordtyper og eventuelt højtstående grundvand er også informationer, som er indeholdt i HeyPipe.

Med HeyPipe minimerer vi helt sikkert graveskader i vores anlægsprojekter, fordi vi får en større viden om undergrunden. Jo større viden jo bedre kan vi også planlægge vores projekter og sikre en effektiv afvikling,” siger Peter Hjortdal, afdelingschef, Aarhus Vand.

Han forklarer videre, at gener for omgivelserne som f.eks. trafikken på den måde også vil være af kortest mulig varighed.

Hurtig dokumentation af anlægsarbejde

Fordelen er desuden at HeyPipe gør det muligt hurtigt at tage billeder af et anlægsarbejde og oploade disse. Hos Aarhus Vand er det erfaringen, at oplysninger især ved projekter med spildevandsnettet kan tage op til 3 måneder at modtage, idet et projekt med f.eks. en hel vej eller et område ofte færdiggøres inden ledningsarbejdet bliver registreret, kontrolleret og afleveret til forsyningen. Dette vil også være hurtigere med HeyPipe.

Link til hjemmeside: HeyPipe

Hvad er HeyPipe:
HeyPipe™ omsætter en video optaget med en almindelig smartphone til en præcis 3D-punktsky. Du starter appen op og kan derefter filme udgravningen med en smartphone som derefter uploades til HeyPipe. Herefter kan du som interessent få adgang til alle de billeder fra undergrunden der er taget i det pågældende område.
HeyPipe 3D punktsky-data
3D-punktsky-data i HeyPipe™ er en digital kopi af virkeligheden, der dokumenterer de faktiske forhold i jorden. Også de ledninger, der er ejet af andre, end det selskab, der udfører det aktuelle anlægs- eller reparationsarbejde. Forklaringen er, at punktskyen viser hele ledningsgraven sammenlignet med traditionel opmåling, hvor man går ud og opmåler den nyanlagte spildevandsledning - og kun den og ikke, hvad der ellers ligger af fiber, vandledninger eller elkabler.

Peter Hjortdal

Peter Hjortdal

Afdelingschef - Anlægsprojekter