Aarhus Vand indgår et strategisk partnerskab med flere forsyninger, Danva og Dansk Fjernvarme om udviklingen af et nyt fælles værktøj til at opgøre og dokumentere CO2 og miljøpåvirkningen af anlægsprojekter.
Hos Aarhus Vand har vi en ambition om at være energi og CO2-neutrale i 2030. I den forbindelse vil vi også reducere CO2, øge bæredygtigheden og genanvendelsen i vores anlægsprojekter. Men hvordan kan vi i alle faser af et anlægsarbejde sikre, at vi er klimabevidste og hvordan dokumenterer vi det?
Det skal et nyt LCA-værktøj hjælpe os med, og derfor har vi indgået et strategisk partnerskab med en række andre forsyningsselskaber, DANVA og Dansk Fjernvarme.
I samarbejdet er det målet at udvikle værktøjet - ’ForsyningsLCA,” som skal hjælpe os med at opgøre og dokumentere CO2-udledninger og ressourceforbrug fra anlægsprojekter i forsyningen.
LCA står for Life-Cycle Assessment, dvs. livscyklusvurdering, og det bruges til at opgøre CO2 og miljøpåvirkning fra et konkret produkt eller anlæg i hele levetiden fra produktion til afvikling.
Han fortsætter med at forklare, at ForsyningsLCA skal bidrage til at sikre, at vi på et veloplyst grundlag minimerer vores miljøbelastning, når vi fx anlægger nye vandledninger eller bygger nye brønde.
Ifølge Niels Claes kan et troværdigt klimaregnskab kun opstilles med verificerede data og beregningsmetoder som er fælles for hele branchen. Og derfor er det en stor hjælp at have et samlet brancheværktøj, som medvirker til, at der ud fra et faktuelt oplyst grundlag, kan arbejdes systematisk med CO2/bæredygtigheds-projektoptimeringer.
At indgå i dette strategiske partnerskab skal hjælpe os med at løse anlægsopgaverne i hverdagen på en klimabevidst måde. Og dette gør os også klar til at imødese det kommende CSRDirektiv fra EU (Corporate Sustainability Reporting Directive), hvor der vil blive fremsat krav om at reducere CO2.