Udfordringer med klimaforandringer stiller nye krav til vandsektoren, som kræver radikal innovation. Det at turde udstille disse udfordringer kan give et udviklingspush – men det kræver mod og netværk uden for egen organisation.
Løbende forbedringer har vi været tilfredse med i de seneste 20-30 år i vandsektoren. Men udfordringerne er så store i dag, at vi ikke bare kan koncentrere os om at få rent vand ud af hanerne. Vi må tænke på, hvordan vi skaber og leverer disse services.
Han taler om radikal innovation, som vejen til nye og innovative løsninger. Men hvad skal der til for at skabe den form for innovationskraft?
Ifølge Claus Homann er der flere erkendelser, som man skal indse, hvis man vil skabe radikal innovation.
Det er vigtigt at indse, at den største mængde viden findes udenfor egen organisation. Vi definerer os selv inden for vores egen ramme, men al logik siger, at den største mængde af ny viden findes andre steder. Det kan være svært at få fat i denne viden, hvis ikke man har et stort og diverst netværk. Og ifølge Claus Homann er udfordringen at få fat i det som vi ikke ved vi ikke ved og som netop kan skabe et helt nyt billede af løsningsmuligheder.
Hans anbefaling er at have et bredt netværk globalt set, som fungerer under forskellige miljøer.
”Forsyninger som arbejder i ekstremerne, vil have anderledes løsninger. Det kan være i områder med megen tørke, hvor man er nødt til at genbruge vand, i områder hvor energi er dyr eller hvor boligområder er spredt og decentrale løsninger en nødvendighed, ” siger Claus Homann.
Aarhus Vand har bl.a. et partnerskab med den californiske forsyning Moulton Niguel Water District, som er beliggende i et tørt, velhavende og teknologisk avanceret område. Aarhus Vand får igennem samarbejdet input til en ny kundeplatform og den amerikanske forsyning får bl.a. input til renseprocesser.
I et samarbejde med Melbourne Water bliver Aarhus Vand inspireret af deres tilgang til bæredygtighed og nærhed med naturen. Claus Homanns ser det i den type af relationer især som vigtigt, at man tør fortælle om sine udfordringer, udstille sin uvidenhed og fejltagne løsningsforsøg, idet det vil tiltrække mennesker som også er optaget af dette emne og som måske har en god ide eller løsning.
Det at udstille udfordringer er også en mulighed i udbud. Aarhus Vand har både med det nye ressourceanlæg, Aarhus ReWater og et projekt om intelligent måleraflæsning udarbejdet et EU innovationsudbud. En række udfordringer blev fremsat i forbindelse med Aarhus ReWater som fx hvordan gør vi det energi- og klimaneutralt? Hvordan udnytter vi ressourcer? Hvordan bliver anlægget et sted for test og innovation?
Han forklarer videre, at det kræver, at man kan håndtere høj grad af kompleksitet og usikkerhed for igennem det at skabe ny mening og indsigt.
”Det er vigtigt, at de rette mennesker deltager i innovationsprocessen og ikke mindst, at lederne af innovationsforløbet kan navigere i et omskiftende miljø og skabe mening undervejs mens ideer omsættes til innovation. Jo mere radikal innovation du ønsker at skabe jo større forskellighed mellem deltagere og opfattelser er nødvendig. Det kræver et oplevet behov for radikale forandringer at sætte det i gang og behovet er i dag større end nogensinde,” slutter Claus Homann.