Publiceret: 02. jan. 2024

Spildevand bliver til bæredygtig fjernvarme

Renseanlæg bassin (Kristian Brunmark)

Selv lave varmegrader i spildevand kan udnyttes med brug af varmepumper. Aarhus Vand vil udnytte teknologien og sikre bæredygtig fjernvarme til forbrugerne.

Spildevand er mellem 12 og 20 grader varmt, når det rammer renseanlæggene, afhængigt af sæsonen. Det er en varme, som kan udnyttes, men pga. en lovmæssig teknikalitet har dette ikke været muligt.

Nu har Miljøminister Lars Aagaard og Energiministeriet ændret reglerne for varmen i spildevandet. Og det betyder, at Aarhus Vand kan bruge spildevandet til at varme de aarhusianske hjem op.

Det er oplagt at udnytte varmen i spildevandet. Jeg er meget glad for, at det nu er muligt – især på borgerne i Aarhus’ vegne.
- Peter Fischer, projektchef, Aarhus Vand

Spildevand er en grøn alternativ energikilde

Han fortsætter med at forklare, at spildevand er en væsentlig grøn alternativ energikilde.

”Der bliver jo altid produceret spildevand – alle skal bruge et bad og vaske op og dermed er det en stabil leverance.”

Spildevandet er i sig selv ikke helt varmt nok til at blive sendt ud til forbrugerne. Ved brug af varmepumper kan vandet opnå en brugbar temperatur. Peter Fischer understreger, at der vil blive brugt grøn strøm til opvarmningen. Ved at etablere varmepumper kan Aarhus Vand desuden sende varmen videre til Kredsløb, som derefter sender varmen ud til forbrugerne.

Varmepumper tager temperaturen ud af spildevandet

Den første varmepumpe etableres ved Egå Renseanlæg, som forventes at stå klar i 2026.

”I Egå vil vi kunne producere 10 megawatt varme og det svarer til opvarmning af 3500 boliger,” forklarer Peter Fischer.

Også med det nye renseanlæg – Aarhus ReWater ved Tangkrogen vil aarhusianerne få bæredygtig varme – ca. 25-35 megawatt, som kan opvarme mellem 8750 boliger i Aarhus C.

For 10 år siden havde vi ikke teknologien. Nu har vi varmepumper, som kan tage temperaturen ud af lavtemperauturmedier som spildevand og det vil vi naturligvis udnytte.
- Peter Fisher, projektchef, Aarhus Vand