Publiceret: 30. jan. 2024

Covid-19 smittetryk kan findes i spildevandet

Spildevandsprøve
Laborant Charlotte Wildenhoff står ved prøveudtageren på Egå renseanlæg. Prøveudtageren udtager en prøve, som er repræsentativ for et døgn.

I spildevandet ligger en guldgrube af informationer. Aarhus Vand sender hver uge spildevandsprøver til Statens Serum Institut, som finder en udvikling i Covid-19 smittetrykket ved at analysere disse prøver.

Før jul kunne vi læse flere nyheder om stigende Covid-19 smittetal og generelt var mange syge. I de selvsamme nyheder fik vi også at vide, at smittetallet blev fundet ved at analysere spildevand.

Aarhus Vand sender prøver til Statens Serum Institut to gange i ugen

Tilbage i 2020 husker vi alle, hvordan smitten blev opsporet med en kollektiv testindsats. Men da den massive testning blev droslet ned begyndte Statens Serum Institut at tage et nyt værktøj i brug – nemlig måling af Covid-19 i spildevand. Aarhus Vand har som en del af denne indsats siden 2021 indleveret spildevandsprøver hver uge til Statens Serum Institut.

I spildevandet ligger en guldgrube af viden, hvor man også kan måle andre ting som fx narkotika. Vi har dog ikke noget med selve analyserne at gøre, men vi sikrer, at der bliver taget en retvisende prøve ud af spildevandet.
- Jakob Kaltoft, driftsleder, Aarhus Vand

Han forklarer videre, at smitten i starten skulle opspores i mindre områder. Derfor tog Aarhus Vand prøver ude i kloaksystemet. Men det viste sig hurtigt at være besværligt bl.a. at placere en prøveudtager midt på en vej. Desuden skulle der også korrigeres en del for eventuelle regnmængder.

Prøven er repræsentativ for et døgn

Prøveudtagningen foregår derfor i dag kun på renseanlæggene i Danmark. Aarhus Vand tager prøver fra fire renseanlæg (Egå, Åby, Marselisborg og Viby Renseanlæg) to gange i ugen til Statens Serum Institut.

”Vi tager prøven med en automatisk prøveudtager ved indløbet til renseanlægget. Prøven bliver taget løbende, så den er repræsentativ for et døgn. Det kaldes også en flow proportional prøve,” siger Anita Tiitanen, driftskoordinator, Aarhus Vand.

Laboranter ved Aarhus Vand har derefter ansvar for at indtaste informationer om nedbør og temperatur i en app, som Statens Serum Institut korrigerer deres analyser efter.

Laboranter har kontakten med Statens Serum Institut

Laboranterne har også dialogen med Statens Serum Institut. Og så sørger de helt lav-praktisk for, at prøverne bliver fyldt på dunke og sat ned i en køletaske, som bliver hentet af Statens Serum Institut.

Statens Serum Institut har været overraskede over, hvor gode målingerne af spildevand er. I starten sammenlignede de data fra test på mennesker og data fra spildevandsmålinger og her kunne de konstatere en fin sammenhæng.
- Anita Tiitanen, driftskoordinator Aarhus Vand

Vi ser smittetrykket i spildevandet inden de ser det på hospitalet

Hun fortsætter med at forklare, at vi i dag ser en stigning i Covid-19 i spildevandet, inden de oplever det på hospitalet. Med andre ord kan Statens Serum Institut meget hurtigt konstatere en udvikling i smittetrykket ved at analysere spildevandet.


Historik for måling af Covid-19 i spildevand

  • I juli 2021 deltog Aarhus Vand i forberedende undersøgelser forud for idriftsætning af Covid-19 målinger af spildevand. Der blev taget daglige prøver på Aarhus Vands fire renseanlæg (og en række andre i Danmark).
  • Fra 1. august 2021 blev prøvetagningen ændret til tre gange ugentligt fra alle fire renseanlæg i Aarhus (og en række andre i Danmark).
  • I slutningen af august 2021 blev programmet udvidet til at omfatte 200 renseanlæg i Danmark
  • Fra november 2021 inkluderedes prøvetagning i 3 større kloakoplande i Aarhus (hvor smittetallene var høje). Der blev også taget prøver i lufthavne og større kloakpumpestationer i København.
  • Fra juli 2022 ophørte prøvetagning i kloakken og prøvetagningen på renseanlæggene blev sat ned til 2 ugentlige prøver. Samtidig reduceredes omfanget fra 200 deltagende RA til 96 i Danmark
  • Fra 1. februar 2023 blev antallet af deltagende renseanlæg sat ned fra 96 til 29 renseanlæg i Danmark. Aarhus Vands fire renseanlæg deltager fortsat i programmet med prøvetagning af spildevand til måling af Covid-19.