Både i Chicago og Aarhus er der et ønske om at minimere klimapåvirkningen fra spildevandsanlæg. Derfor blev der 3. oktober indgået et samarbejde, så viden om ny teknologi og løsninger kan flyde i en fin strøm mellem Danmark og et af verdens største spildevandsanlæg i USA.
Ved en reception på Danmarks Generalkonsulat i Chicago den 3. oktober blev en såkaldt Memorandum of Understanding (MoU) underskrevet mellem den danske satsning for at fremme dansk vandteknologi i USA – Water Technology Alliance (WTA), Aarhus Vand og Metropolitan Water Reclamation District of Greater Chicago (MWRD).
Aftalen blev underskrevet af Generalkonsul og teamleder i WTA, Jesper Køks Andersen, bestyrelsesformand Kari Steele fra forsyningen i Chicago og divisionsdirektør i Aarhus Vand, Claus Homann. Dermed er vejen banet for optimale rammer for udveksling af erfaringer og samarbejde på tværs af Atlanten.
Videndeling inden for energioptimering og klimaneutralitet
Samarbejdsaftalen markerer et betydeligt skridt mod at facilitere vidensdeling mellem Danmark og USA inden for spildevandssektoren, med fokus på disse essentielle områder: energioptimering og klimaneutralitet, ressourcegenindvinding, proceskontrol, overvågning og automatisering.
Jesper Køks Andersen, Generalkonsul i Chicago og teamleder af WTA, udtrykte sin begejstring for det nye partnerskab:
Aftalen samler to førende aktører fra den amerikanske og danske forsyningssektor, og Water Technology Alliance, som spiller en nøglerolle i at fremme dette samarbejde. I Chicago behandler de spildevand for 12,72 millioner mennesker, og leder i gennemsnit 4,92 milliarder liter vand gennem deres systemer hver dag. De ejer og driver desuden Stickney WRP, et af verdens største spildevandsanlæg.
Sammen skaber vi en lysere og mere bæredygtig fremtid
Metropolitan Water Reclamation District of Greater Chicago’s præsident, Kari Steele, siger:
"Jeg ønsker at udtrykke vores dybe taknemmelighed for fortsat støtte og partnerskab fra dansk Water Technology Alliance, Danmarks Generalkonsulat i Chicago og Aarhus Vand. Sammen er vi klar til at skabe en lysere og mere bæredygtig fremtid for vores samfund, styret af principperne for innovation, samarbejde og delt ansvar."
Aarhus Vand er en frontløber inden for drikkevand og spildevandshåndtering. Vandselskabet har planer om at lancere verdens mest bæredygtige og effektive ressourceanlæg i 2030. Claus Homann, CSO i Aarhus Vand, ser mange fordele ved samarbejdet:
Claus Homann fortsætter: I Chicago arbejder de bl.a. med genindvinding af phosphor til brug i landbrug og med produktion af alger som ressource til industrien. Dette er for os to spændende cases som vi har i mente, når vi bygger vores nye anlæg. På den anden side håber jeg også, at vi bl.a. med vores produktion af el og varme kan være til inspiration for dem.
Distancen mellem Danmark og Chicago bliver mindre
Dette er ikke det første samarbejde mellem Aarhus Vand og MWRD. En tidligere MoU blev underskrevet i 2015 og var gældende indtil 2018.
”En af grundstenene i WTA er vidensdeling af dansk know-how og det skaber denne aftale i høj grad grobund for. Samtidig får vi mulighed for at bringe en masse ny viden og innovation med tilbage fra Chicago og dermed mindske distancen mellem Danmark og Chicago,” siger Jesper Køks Andersen, generalkonsul og WTA teamleder i Chicago.