Nye vandrør i dit område

Nye Vandrør

Hvorfor udskiftes vandrørene?

Som kunde kan du forvente, at du altid har vand. For at sikre dette udskifter vi hvert år de dårligste vandrør. Vandrørene udskiftes enten, fordi de er fyldt med kalk, jern og mangan, eller fordi rørene er skrøbelige og derfor let bliver utætte. Utætte vandrør kan medføre tab af store mængder vand. Det kan give gener for kunderne, når vi skal reparere utæthederne, og det er dyrt at foretage reparationer.

Hvis vi vurderer at rørene i et område bør udskiftes, kan det desværre medføre nogle gener for dig, som du kan læse mere om på denne side. Vi gør vores bedste for at mindske generne, men helt undgå dem kan vi ikke.
Rør Ansvar

Hvem har ansvaret for hvad?

Vi har ansvar for at vedligeholde vandrørene frem til skel. De rør, der går fra skel og ind i dit hus, har du selv ansvar for at vedligeholde. Hvis du ønsker at udskifte disse vandrør, skal du kontakte et autoriseret vvs-firma, som kan hjælpe dig med det videre forløb.

Gener

Hvis vi vurderer at vandrørene i dit område bør udskiftes, kan det desværre medføre nogle gener for dig. Læs her mere om hvilke gener der kan opstå, samt hvordan du bør forholde dig til dem.

Vi gør vores bedste for at mindske generne, men helt undgå dem kan vi ikke.

Trafikale gener

I forbindelse med selve gravearbejdet bruger vi så store maskiner, at vi i kortere perioder kan blokere for trafikken – i sjældne tilfælde kan det blive nødvendigt at lukke for gennemkørsel. Da vi graver dybe huller, er
det også nødvendigt at opsætte afspærringer, hvilket indskrænker kørebanen.

Lukning for vandet

I forbindelse med gravearbejdet vil der blive lukket for vandet i kortere perioder, hvilket vi vil oplyse nærmere om. Undgå at starte vaskemaskine eller opvaskemaskine, når vi lukker for vandet.

Misfarvet vand

Når vi åbner for vandet igen, vil nogle opleve, at vandet er misfarvet. Det skyldes, at gamle belægninger af kalk, jern og mangan har revet sig løs under vores arbejde. Det misfarvede vand bør ikke drikkes. Installationen skal skylles igennem – åbn for vandet, indtil der igen kommer klart vand ud af hanen.


Undlad at bruge vaskemaskine, når der er misfarvet vand.

Misfarvet vasketøj

Hvis dit vasketøj er blevet misfarvet af eventuelt misfarvet vand, så anbefaler Forbrugerstyrelsen følgende:


1. Det våde tøj lægges i vand, tilsat 1 dl. citronsyre pr. 10 liter vand.


2. Efter en halv time vrides tøjet og vaskes igennem i en varm sodaopløsning med 3 dl. soda pr. 10 liter vand.


3. Tøjet skylles og færdigbehandles som efter normal vask.

Hvad skal der ske?

Udskiftning Af Vandrør 1

Udskiftning af en vandrør omfatter mange forskellige arbejdsprocesser. Her kan du se et typisk forløb:

1. Først foretages en grundig registrering af gaden, alle facader, indkørsler m.v. Alt fotograferes, så vi efterfølgende kan retablere belægning m.v. i samme stand.


2. Fortovs- og vejbelægningen fjernes, og afspærringer sættes op.


3. De gamle vandrør graves fri.


4. De nye vandrør svejses sammen – det giver mindre risiko for utætheder.

Udskiftning Af Vandrør 2

5. De nye vandrør lægges i jorden. Vi bruger forskellige metoder, afhængig af forholdene. På billedet vises, hvordan de nye vandrør placeres ved hjælp af ”styret underboring” – en metode der kun kræver punktvis opgravning.

 

6. De nye vandrør opmåles til et digitalt kortsystem, så vi helt præcist kan vise, hvor vores vandledninger ligger. Oplysningerne anvendes bl.a. af vvs’ere, entreprenører, rådgivere og kommunale sagsbehandlere.


7. Rørene rengøres grundigt og tæthedsprøves, før de tages i brug.


8. Vandrørene tildækkes og belægningen retableres efter aftale med vejmyndigheden. Det er nemlig vejmyndigheden, der vurderer, om der er behov for at lægge et nyt slidlag på vejen, og om fortovsfliserne
kan genbruges. De nye vandrør er nu klar til mange årtiers brug.

Vandforbrug

Lad vandet løbe nogle minutter...

...Hvis du har været bortrejst, eller der har været foretaget aflukning på grund af ledningsarbejde. Så er din egen vand-installation gennemskyllet.

Drikkervand Dreng Textvisual

Høj drikkevandssikkerhed

Aarhus Vand har indført risikostyring af drikkevandssikkerhed efter såkaldte HACCP-principper. HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) er en metode, der kendes fra fødevareindustrien, hvor den sundhedsmæssige kontrol i produktionen tilrettelægges efter HACCP-principper. Vi anvender metoden til at minimere risikoen for, at der opstår en forurening af drikkevandet.

For at mindske risikoen for at drikkevandet forurenes under arbejdet med at lægge nye vandrør, stiller vi store krav til både hygiejne og omhyggelighed i tilrettelæggelse af arbejdet. Alle medarbejdere gennemgår et hygiejnekursus, og der føres skarp kontrol ved modtagelse af indkøbte materialer.
Vandproduktion Textvisual Aarhusvand

Teknisk support

Vorres team står klar til at hjælpe dig mellem kl. 8-15.