Udskiftning af drikkevandsledninger

Byggemodning Vejarbejde Large

Hvorfor udskiftes drikkevandsledningerne?

Aarhus Vand har ca. 1500 km drikkevandsledninger, og vi udskifter ca. 15 km hvert år, for at vandspildet fra utætte ledninger bliver så lavt som muligt. De mest skadede af byens drikkevandsledninger bliver udskiftet, da de enten er fyldt med kalk, jern og mangan, eller fordi de er blevet for gamle og skrøbelige, hvilket gør, at ledningerne bliver utætte. Vi vil selvfølgelig gerne undgå utætte drikkevandsledninger, eftersom det betyder, at der vil være store vandtab.

Vi udskifter derfor drikkevandsledningerne før end skaderne bliver for store. Aarhus Vand udskifter kun drikkevandsledningerne ude i offentlig vej og frem til skel, da grundejeren selv er ansvarlig for drikkevandsledningen (jordledningen) på sin egen matrikel.

Det skal du vide om dit drikkevand mens vi graver

Dit vand vil blive lukket i kortere perioder i forbindelse med gravearbejdet, hvilket du vil blive oplyst nærmere om. Vi beder dig derfor undgå at tænde for vaske- og opvaskemaskiner i perioden, hvor vandet er lukket. Efter en afbrydelse er vandet er ofte misfarvet, når du åbner for det igen. Du skal derfor lade være med at drikke det, indtil det løber rent.

Du vil normalt modtage en SMS 48 timer inden vandet bliver afbrudt, hvor du også bliver fortalt, hvor lang tid det vil være lukket i. Det er typisk 4 timer, men det kan være lukket hele arbejdsdagen.
Alle Aarhus Vand kunder er automatisk tilmeldt vores beskedservice, men hvis det er nødvendigt kan du følge den nedenstående knap og tilmelde dig igen, hvis du ikke har fået opdateret dine oplysninger.

Til højre er der vedhæftet nogle af de hyppigste spørgsmål, der kommer i forbindelse med udskiftning af drikkevandsledninger. Du kan også tilgå vores FAQ side, hvor du kan finde svaret på yderligere spørgsmål.

Tryk her for at tilmelde dig beskedservice
Hvorfor er vandet indimellem misfarvet?

Hvis det kolde vand bliver uklart og misfarvet eller rødbrunt/rustfarvet, kan det skyldes forstyrrelser på ledningssystemet. Dette kan fx ske under reparationsarbejder på forsyningsledningen, i gaden eller inde i ejendommen.

Misfarvningen er et forbigående fænomen, der skyldes, at aflejret kalk og jern rives med fra ledningssystemet. Denne misfarvning af vandet anses for at være uskadelig.

For at få rent vand skal du gennemskylle dit ledningssystem ved at lade alle vandhaner løbe ca. 10 minutter, indtil vandet bliver klart.

Bor du i etageejendom, bedes du kontakte din vicevært.

Hvis dette ikke hjælper, så kan du kontakte Aarhus Vand.

Hvad gør jeg, hvis mit vasketøj er blevet misfarvet af rødbrunt vand?
  • Læg tøjet i vand tilsat 100 gram citronsyre pr. 10 liter vand. Brug en plastbalje - ikke badekarret, da syren kan ødelægge emaljen. Brug så varmt vand som tøjet kan tåle.
  • Lad tøjet ligge i blandingen fra ½ time til et døgn, afhængig af hvor kraftig misfarvning der er tale om.
  • Skyl tøjet godt igennem i blandingen (brug gummihandsker) og skyl efter i rent vand. Skyl færdigt i vaskemaskinen. Vær opmærksom på, at syren i nogle tilfælde kan skade tøjets farver og angribe lynlåse og knapper af metal.
  • Hvis tøjet herefter stadig er misfarvet, kontakt Aarhus Vand.
Mit vand er misfarvet - hvad gør jeg?

Nogle forbrugere kan opleve, at der i en kort periode kommer misfarvet vand ud af vandhanen. Det sker i forbindelse med brud på ledningen eller andre forstyrrelser i vandforsyningen.

Drik ikke misfarvet vand

Vandet kan være rødt, brunt eller sort og indeholde sorte partikler. Det kan også smage metallisk. Misfarvningen skyldes forhøjet indhold af jern og mangan i drikkevandet. Der vil imidlertid også være andre stoffer bundet i jernpartiklerne. Det misfarvede vand bør derfor ikke drikkes. Installationen skal skylles igennem, indtil der igen kommer klart vand ud af hanen.

Et stort indhold af jern kan give afsmitning på porcelæn og vasketøj - og mangan kan give et fedtet og olieagtig udseende og små sorte partikler.

Det kan du selv gøre med vasketøjet

Jern i vandet kan under uheldige omstændigheder sætte sig i vasketøjet. Er det sket, anbefaler Forbrugerrådet, at:

  • Tøjet lægges i vand tilsat 1 dl. citronsyre pr 10 l. vand.
  • Efter en halv time vrides tøjet og vaskes igennem i en varm sodaopløsning med 3 dl. soda til 10 l. vand.
  • Tøjet skylles og færdigbehandles som efter normal vask.

Jern og mangan kan komme ved brud

I vandværksboringer forekommer jern og mangan i varierende mængder. Ved vandværksbehandlingen - iltning og filtrering i sandfiltre - udskilles jern og mangan.

Uanset hvor effektiv vandværksbehandlingen er, så kan det dog ikke undgås, at der også sker udfældning af jern og mangan i en vis udstrækning i ledningsnettet ud til forbrugerne.

Når vandstrømmen er ensartet - det vil sige, at vandet løber samme vej med samme tryk og styrke - forbliver det udfældede jern og mangan i ledningen. Men opstår der brud på ledningen eller andet, der bevirker, at vandstrømmen ændres, så rives jern- og mangan-partiklerne med vandet.

Almindeligvis vil vi, efter brud på en vandledning, sørge for, at der sker en gennemskylning af ledningsnettet, indtil vandet er klart igen. Ved gentagne problemer bliver ledningsnettet renset med en svamp, der føres gennem rørene.

Hvad gør jeg, hvis jeg pludseligt intet vand har?

Har du pludselig ingen vand i husstanden, så kan det skyldes, at Aarhus Vand udfører ledningsarbejde i dit lokalområde.

Forud for planlagte driftsforstyrrelser i vandforsyningen vil de berørte kunder få direkte besked via brev eller opslag. Der kan dog også forekomme akutte driftsforstyrrelser på vandledningsnettet – fx i tilfælde af ledningsbrud.

Klik her for at se om, der er akutte driftsforstyrrelser eller arbejde i vejen i dit område

Du kan kontakte Aarhus Vand, hvis du ikke finder informationer på de ovennævnte sider. Undersøg dog altid først:

  • Om vandfilteret på vandhanen er stoppet.
  • Om det er både koldt og varmt vand, der mangler.
  • Om der er andre – naboer eller omkringboende, der også mangler vand.
  • Bor du i etageejendom, så kontakt din vicevært.
Hvor skal jeg henvende mig, hvis vandet smager dårligt eller anderledes, end det plejer?

Du kan kontakte Aarhus Vand på tlf. +45 8947 1000, hvis du får vand fra Aarhus Vand. 

Der er døgnvagt på telefonen.

Hvordan bliver min vandforsyning påvirket under udskiftning af vandledninger?

Dit vand vil blive lukket i kortere perioder i forbindelse med gravearbejdet, hvilket du vil blive oplyst nærmere om. Vi beder dig derfor undgå at tænde for vaske- og opvaskemaskiner i perioden, hvor vandet er lukket. Du kan risikere, at vandet er misfarvet når vi lukker op for det. Du skal undgå at drikkevandet da det ikke rent. Du skal derfor åbne for vandet og lade det løbe indtil det er rent. Vi anbefaler også at lade være med at tænde for vaske- og opvaskemaskiner indtil vandet løber rent igen. Hvis dit tøj er blevet misfarvet i forbindelse med åbningen af vandet, bedes du henvise til FAQ’erne, der er vedhæftet på toppen af siden.

Opmærksomhed om vejafspærring, parkering og støj

Udskiftningen af drikkevandsledningerne kommer til at medføre nogle gener. Du kan læse om de specifikke gener i FAQ'en. Vi vil gøre vores bedste for ikke at forstyrre for meget i tidsperioden, når vi udskifter drikkevandsledningerne, men det er umuligt for os ikke at være lidt i vejen.

FAQ - Spørgsmål og svar
Bliver min vej afspærret i forbindelse med udskiftning af vandledninger?

Vi kommer til at spærre dele vejen i perioder eftersom, at der skal bruges store maskiner til at grave vejen op. Dette medfører, at kørebanen vil blive formindsket. Det kan også risikeres, at hele vejen bliver lukket for gennemkørsel i en kort periode.

Er det muligt at parkere langs vejen i forbindelse med udskiftning af vandledninger?

Der vil være opsat et P-forbud indenfor arbejdstimerne for at gøre plads til vores maskiner og sikre, at der er plads til at udføre arbejdet.

Larmer udskiftning af vandledninger?

Der vil forekomme støj fra lastbilerne og maskinerne, der arbejder indenfor arbejdstimerne. Dette er desværre uundgåeligt og vi undskylder for forstyrrelsen.  

Vand i hjemmet

Du har mulighed for at få dine egne drikkevandsledninger skiftet i forbindelse med gravearbejdet

I forbindelse med gravearbejdet på din vej, kan du få udskiftet drikkevandsledningen på din egen grund (jordledningen) for egen regning. Det kan ofte være billigere at få dem skiftet i forbindelse med at Aarhus Vands ledninger udskiftes. Hvis du vil have jordledningen udskiftet, kan du kontakte den entreprenør, som Aarhus Vand bruger, eller et andet autoriseret VVS-firma.

Hvilken ledning er min?

Drikkevand Matrikelgrænse

Alle ledninger inden for matriklen er ejet af grundejeren og er deres ansvar. Vandmåleren inde på grunden er undtaget og er ejet af Aarhus Vand. Alle ledninger uden for matriklen er ejet af Aarhus Vand.

Drikkevandsledning 122

Hvad er mit ansvar for drikkevandsledningerne som grundejer?

Du kan læse om dit ansvar for drikkevandsledningerne som grundejer i afsnit 6 i det vedhæftede dokument.

Hvad skal der sker?

1. Før vi begynder at grave fortovet op, vil vejen og din indkørsel blive fotograferet

Før vi begynder at grave, vil vejen blive fotograferet med formålet at registrere alle skilte, facader, indkørsler, mm. for at sikre at alt bliver genoprettet når arbejdet er færdigt.

2. Fortovet bliver fjernet og afspærringer bliver sat op

Fortovet bliver fjernet og afspærringer bliver sat op med tydelig skiltning, der vil henvise til det modsatte fortov eller andre alternative ruter.

3. De gamle vandledninger graves fri og bliver erstattet med nye vandledninger

De gamle vandledninger graves fri og bliver erstattet med nye vandledninger. De nye vandledninger bliver svejset sammen for at mindske utætheder.

5. Vandledningerne bliver oprettet i et digitalt kortsystem, der gør vores arbejde nemmere

Det digitale kortsystem viser præcist for vandledningerne ligger og kortet bliver delt med rådgivere, VVS'ere, entreprenører, mm. Det gør arbejdet mellem Aarhus Vand og samarbejdspartnere meget nemmere.

4. Vandledningerne bliver rengjort og tjekket for utætheder før vi dækker dem til

Vandledningerne bliver grundigt rengjort og tjekket for utætheder før vi dækker dem til og tager dem i brug.

Dokumenteret Drikkevandssikkerhed

6. Vandledningerne bliver tildækket og fortovet bliver reetableret

De nye vandledninger er nu klar til blive brugt og facader, skiltning, mm. bliver sat på plads igen. Aarhus Kommune er derefter ansvarlig for at reetablere fortovet og tage stilling til om de gamle fliser kan genbruges.

 

Aarhusø Aaen Banner

Pjece om udskiftning af drikkevandsledningerne

Hvis du gerne vil vide lidt mere om den kommende udskiftning af drikkevandsledninger, kan du læse yderlig information i den vedhæftede PDF.

Pjece om udskiftning af vandledningerne
C0P4769

Store krav til både hygiejne og omhyggelighed

Aarhus Vand har indført risikostyring af drikkevandssikkerhed til at minimere risikoen for, at der opstår en forurening af drikkevandet. For at mindske risikoen for at drikkevandet forurenes under arbejdet, stiller vi store krav til både hygiejne og omhyggelighed i tilrettelæggelse af arbejdet. Alle medarbejdere gennemgår et hygiejne kursus, og der føres skarp kontrol ved modtagelse af indkøbte materialer, så du trygt kan drikke dit postevand.

Hvem skal du kontakte for at få mere info om projektet?

Niels Cajus Pedersen

Niels Cajus Pedersen

Senior Projektleder, Drikkevand

+45 2212 2042

Kristian Lindholdt

Kristian Lindholdt

Senior Projektleder, Drikkevand

+45 8947 1145