Blødgøring og vandbehandlingsanlæg

Blødgøring Banner Weboptimeret

Et tilbagevendende spørgsmål fra vores kunder er, om Aarhus Vand vil indføre central blødgøring af drikkevandet i Aarhus. Bliv klogere på dét og andre spørgsmål her på siden.

Vand Yansi Dreng

Har Aarhus Vand planer om at blødgøre drikkevandet?

I Aarhus Vand ønsker vi at levere sundt drikkevand uden udvidet vandbehandling. Med den teknologi, vi har til rådighed i dag, er det ikke muligt at blødgøre vandet på en bæredygtig måde, og Aarhus Vand har derfor ikke planer om at indføre central blødgøring af drikkevandet - men vi følger udviklingen af teknologier inden for området.
Kort (1)

Hvor hårdt er vandet i Aarhus?

I Aarhus ligger drikkevandets hårdhed på 11-17 °dH på en hårdhedsskala, der går fra 0 til >30°dH. I Danmark varierer vandets hårdhedsgrad meget, og som du kan se på kortet over Danmark, hører grundvandet i Aarhus ind under kategorien ”temmelig hårdt”.

Til sammenligning har vandet en hårdhed på 30-36 °dH i Københavnsområdet, hvor der er indført central blødgøring. Her blødgøres vandet til mellem 10-12°dH, men man fjerner altså ikke al kalken, idet man blandt andet ønsker at forebygge korrosion i rørene ved at bevare et vist indhold. Som forbruger i dette forsyningsområde vil man derfor fortsat kunne forvente at skulle fjerne kalk på f.eks. fliser og i elkedler m.v.

Hvis Aarhus Vand skulle blødgøre drikkevandet til samme niveau, vil forbrugerne i Aarhus ikke opleve en mærkbar forbedring, da det meste af kalken stadig vil være i vandet.

Fordele og ulemper ved blødgøring

Der er argumenter både for og imod central blødgøring i vandforsyningen. Aarhus Vand har taget mange forskellige argumenter og hensyn i betragtning og foretaget en vurdering af, at ulemperne er mere tungtvejende end fordelene i denne sammenhæng.

De økonomiske, miljø- og sundhedsmæssige omkostninger er for store, imens den oplevede forskel for forbrugerne i Aarhus vil være meget lille - samtidig med, at forbrugerne vil skulle betale en højere pris for drikkevandet.

Hvad er fordelene ved blødgøring?
  • Blødgøring reducerer, men forhindrer ikke, kalkudfældninger på overflader såsom fliser i køkkener og badeværelser, blandingsbatterier, kogekander, kaffemaskiner, varmelegemer i f.eks. og vaskemaskiner og varmtvandsbeholdere.

  • Den mindre kalkudfældning reducerer arbejdet med rengøring, forlænger maskinernes levetid, og reducerer tiden, det tager at opvarme vand i vandvarmere med varmeveksler.

  • Hvis man tager højde for, at vandet har en lavere hårdhedsgrad, kan man også nedsætte forbruget af vaskemidler.
Hvad er ulemperne ved blødgøring?
  • Blødgøring på vandværker er en relativ kompleks proces, som kræver bygning af nye anlæg samt brug af og håndtering af betydelige mængder kemikalier.

  • Drikkevandets kemiske sammensætning vil ændre sig, afhængig af blødgøringsmetode.

  • Ved fjernelse af calcium fra drikkevandet fjerner man også fluorid, og både calcium og fluorid har stor betydning for forekomsten af caries (”huller i tænderne”). Det er bevist, at hvis man sænker disse to ioners indhold i drikkevandet, får vi flere huller i tænderne. Blødgøringen vil herved have en påvirkning på både sundhed og samfundsøkonomi.

  • Fjernelse af drikkevandets indehold af magnesium er også problematisk fra et sundhedsmæssigt perspektiv, da magnesium er et vigtigt bidrag for mennesker i forhold til at reducere risikoen for hjertekar-sygdomme.

  • Central blødgøring på vandværkerne vil give øget vandspild, transport og energiforbrug i en mere avanceret vandbehandling end i dag.

 

Opvaskemaskine

Vandbehandlingsanlæg til private og erhverv

Hvis man vælger selv at opsætte et vandbehandlingsanlæg, er der flere ting at være opmærksom på. For eksempel bliver du selv ansvarlig for din egen drikkevandskvalitet, og du skal huske at sikre, at anlægget sættes op i henhold til de gældende regler.

Det er blandt andet et krav, at installationen skal have tilbagestrømningssikring. En tilbagestrømningssikring forhindrer nemlig, at vandet løber tilbage til ledningsnettet og forurener det.

Regler og råd: Dette skal du vide, før du installerer et vandbehandlingsanlæg

Vi får jævnligt henvendelser fra kunder, der ønsker information om private vandbehandlingsanlæg til deres bolig eller virksomhed. Desværre har vi ikke mulighed for at vurdere de enkelte anlæg på markedet, men vi kan oplyse om en række centrale forhold, som du skal være opmærksom på, hvis du overvejer at anskaffe et vandbehandlingsanlæg.

1. Sørg for at vælge et anlæg, der er officielt godkendt

Et privat vandbehandlingsanlæg skal være drikkevandsgodkendt i et EU land og skal installeres efter måleren og tilbagestrømningssikringen på kundens installation.

I bekendtgørelsen om markedsføring og salg af byggevarer i kontakt med drikkevand er det fastsat, at byggevarerne kan markedsføres og sælges, hvis mindst en af følgende kan dokumenteres:

  • En godkendelse fra den danske GDV-ordning
  • En godkendelse i henhold til de tyske regler 
  • En hollandsk ATA-godkendelse/The KIWA Water Mark
  • En typegodkendelse i Sverige af enten RISE eller KIWA Sverige


Du kan læse mere om reglerne på Social- og Boligstyrelsens hjemmeside.

2. Undersøg og efterspørg faglige vurderinger og dokumentation på det konkrete anlæg

Undersøg og efterspørg hos leverandøren, om der ligger faglige vurderinger af det konkrete produkt og dokumentation for effekt, samt at du får købt et anlæg, der ikke går på kompromis med drikkevandskvaliteten, og at du derfor har følgende i betragtning; indbygget automatisk desinfektion, automatisk regenerering ved stilstand, dokumentation via en bakteriologisk test.

3. Sørg for at få anlægget korrekt installeret og tilbagestrømningssikret

For at sikre at anlægget bliver installeret korrekt, er det vigtigt, at du får en autoriseret VVS-installatør til at installere det. 

Installatøren/leverandøren bør tjekke den aktuelle vandkvalitet hos det lokale forsyningsselskab, så anlægget indstilles korrekt ift. f.eks. lokal hårdhed og indhold af natrium.

Vær opmærksom på tilbagestrømningssikring

Installationen skal have tilbagestrømningssikring. En tilbagestrømningssikring forhindrer nemlig, at vandet løber tilbage til ledningsnettet og forurener det.

bygningsreglementets hjemmeside kan du læse mere om kravene til tilbagestrømningssikring.

4. Få løbende kontrolleret anlægget

På vores vandværker sikrer vi løbende, at vandet overholder alle lovkrav til god drikkevandskvalitet, men når du har et privat blødgøringsanlæg, er du selv ansvarlig for drikkevandssikkerhed og eventuelle ændringer i vandets kvalitet. Derfor er der vigtigt, at du får en fagperson som leverandøren eller en autoriseret VVS-installatør til løbende at kontrollere vandkvaliteten på din adresse. 

Hvis dit anlæg ikke er indstillet korrekt eller ikke vedligeholdes ordentligt, kan der for eksempel opstå risiko for bakterievækst i anlægget.

5. Vær opmærksom på risikoen for at rørene kan tære

Hvis du vil undgå skader på dine rør, bør du ikke indstille dit vandbehandlingsanlæg til for blødt vand. For lidt kalk i vandet kan nemlig føre til, at vandet bliver ‘kalkaggressivt’. Det betyder, at vandet kan opløse de eksisterende kalkbelægninger i rørene, så der nemmere opstår tæring og skader på rørene på din bopæl.

Risikoen for, at dit vand bliver kalkaggressivt, afhænger også af den lokale vandkvalitet og rørenes materiale og kvalitet. 

Myndighederne har ikke længere et minimumskrav for drikkevandets hårdhed, men tidligere har man anbefalet, at hårdheden ikke kommer under 5-6 hårdhedsgrader. 

6. Vær opmærksom på risikoen for for meget salt i drikkevandet

Har du et såkaldt ionbytningsanlæg? Hvis anlægget ikke er korrekt indstillet, er der risiko for, at natriumindholdet i vandet overskrider den tilladte grænseværdi, der er i drikkevandsbekendtgørelsen. Med andre ord kan der være for meget salt i vandet, og det er ikke sundt. 

Drikkevand må max. indeholde 175 mg natrium per liter. 

Før du beslutter dig for at installere et ionbytningsanlæg, er det vigtigt at undersøge, om det pågældende anlæg kan overholde denne grænseværdi. På den måde kan du sikre, at dit vand opfylder kvalitetskravene og er sikkert at indtage.

Barn Drikker Vand2

Læs mere om grundlaget for Aarhus Vands betragtninger

Beslutningen om ikke at indføre central blødgøring af drikkevandet er truffet på baggrund af en lang række overvejelser, som er nærmere dokumenteret i et notat, der blev udarbejdet i beslutningsprocessen. Her fremgår også relevante kilder, der danner grundlag for beslutningen.