”Stavtrupværket” beliggende på Bispevej 36, er Aarhus Vands største vandværk, og producerer i dag en stor del af vandet til Aarhus by. Værkets betydning for forsyningen af drikkevand forventer vi ikke bliver mindre i fremtiden.
For at sikre fremtidens vandforsyning til byen, er det nødvendigt at visse dele af værket fornyes, så vi opnår en drikkevandssikkerhed, der lever op til nutidens standarder for produktion og håndtering af drikkevand. I samme ombæring ønsker vi hos Aarhus Vand at klimatilpasse Stavtrupværket, så vi beskytter vandværket mod den oversvømmelsesrisiko, som kommer fra de stigende vandmængder i Brabrand Sø.
I meget korte træk planlægger vi at bygge en ny lukket rentvandsbeholder, som erstatning for den gamle underjordiske betontank. Dette indebærer byggeri af en ny beholderbygning, som påtænkes placeret som vist på nedenstående illustration.
Projektet, der er planlagt til at påbegynde om et års tid, ultimo 2025, vil vi derfor gerne fortælle de nærmeste naboer om. Derfor inviteres du/I som ejere af vores nærmeste nabogrunde til en times fyraftensmøde, hvor vi vil præsentere de tanker, vi har gjort os på nuværende tidspunkt.
Formålet med at inddrage jer i nærområdet allerede nu er, at identificere gode tanker og idéer fra jer, som i bedste fald kan bidrage positivt til fornyelsesprojektet på vores vandværk. Derudover mener vi det er ”god skik” at informere om vores tanker - også selvom udførslen ligger mindst et år ude i fremtiden og forventes at holde sig indenfor den lokalplan, der er udstukket for området. Nærmeste naboer er derfor inviteret til informationsmøde ultimo oktober.
Har du ikke haft mulighed for at deltage eller er bor du i området og ønsker mere viden, finder du information på denne side om projektet.
Her finder I svar på nogle af de spørgsmål, der måtte være i forbindelse med byggeriet af den nye vandbeholderbygning. Har du flere spørgsmål er du velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktinformationer nederst her på siden.
Vi forventer, der vil være almindelig byggestøj, men forsøger at holde støjniveauet så lavt som muligt. Der vil være perioder, hvor arbejdet skaber mere støj, især når vi arbejder med store maskiner eller laver nedbrydningsarbejde.
Vi arbejder dog kun i tidsrummet fra kl. 7 til kl. 18 på hverdage for at minimere gener. Der vil ikke blive arbejdet om natten eller i weekender, medmindre det er absolut nødvendigt, og I vil i så fald blive informeret i god tid.
Vi gør vores bedste for at minimere støv og røg fra byggeriet. Under nedrivningsarbejdet vil vi bruge vand til at dæmpe støv, og vi sørger for, at alt affald bortskaffes korrekt. Der bliver ikke brugt materialer, der genererer røg eller farlige dampe under byggeriet. Hvis der skulle opstå situationer med større støvgener, vil vi hurtigt reagere med ekstra tiltag.
Vi er opmærksomme på, at byggeriet kan påvirke udsynet for nogle af vores nærmeste naboer.
Her er nogle vigtige punkter, vi ønsker at dele:
· Midlertidig påvirkning: Under byggeperioden vil der være stilladser, byggecontainere og maskiner på området, som kan blokere for udsigten. Især i starten, hvor nedrivningen af eksisterende bygninger finder sted, kan der være synlige forandringer i landskabet.
· Fremtidig udsyn: Den nye bygning er designet til at integreres harmonisk i området og vil blive placeret i overensstemmelse med lokalplanen. Vi arbejder sammen med arkitekter og landskabsdesignere for at sikre, at den nye struktur ikke blot opfylder funktionelle behov, men også tilføjer æstetisk værdi til nabolaget. Når byggeriet er færdigt, håber vi, at den nye bygning vil bidrage til et mere attraktivt og velfungerende område.
· Grønne tiltag: Vi ønsker at plante træer og buske omkring det nye vandværk, så der i fremtiden vil være grønne elementer rundt om bygningen. Formålet vil være at skabe en mere bæredygtig og indbydende atmosfære, så bygningen indgår så naturligt i området, som muligt.
· Dialog og feedback: Vi opfordrer vores naboer til at deltage i dialogen omkring byggeriet. Hvis der er specifikke bekymringer vedrørende udsigten, vil vi gerne høre fra jer, så vi kan tage det i betragtning i vores planer. Jeres feedback er vigtig for os, og vi stræber efter at skabe løsninger, der tilgodeser alle parter.
Den nye bygning vil blive placeret på samme område som den nuværende, og vi har planlagt byggeriet, så det i fremtiden passer så godt ind i omgivelserne som muligt. Når byggeriet er færdigt, vil vi også sørge for, at der bliver plantet træer og buske for at forbedre omgivelserne.
Vi er meget opmærksomme på miljøet og tager flere forholdsregler for at sikre, at byggeriet ikke skader de omkringliggende naturområder.
Vi håndterer alle affaldsstoffer ansvarligt, bruger miljøvenlige materialer, hvor det er muligt, og sørger for, at støv og affald ikke spredes udenfor byggepladsen. Vi følger alle gældende miljøregler og har løbende inspektioner for at sikre, at byggeriet lever op til standarderne.
Bæredygtighed er en central del af Aarhus Vands bygge- og anlægsprojekter. Det ses fra udbudsprocessen, hvor vores leverandører skal forholde sig til bæredygtighed i projektet. Vi stræber efter at bruge genbrugsmaterialer i videst muligt omfang, recirkulering, biodiversitet, mindskning af kørsel osv.
Som bebeboer i området, er du meget velkommen til at byde ind med gode idéer til at gøre projektet mere bærdygtigt og grønt.
Selvom vi bygger om, vil vi sørge for, at vandforsyningen ikke bliver påvirket for jer som forbrugere.
Hvis der mod forventning vil opstå korte vandafbrydelser vil de blive varslet i god tid, og vi arbejder effektivt for at sikre, at alle får deres vand tilbage hurtigst muligt.
Vi forventer, at byggeriet vil tage omkring 12 måneder efter udbudsproces, byggetilladelser mm. med forventet opstart ultimo 2025.
Vi vil gøre vores bedste for at overholde tidsplanen, men skulle der opstå uforudsete forsinkelser, vil vi informere jer. Vi forstår, at byggeriet kan være forstyrrende, og vi sætter stor pris på jeres tålmodighed i denne periode.
Vi vil informere jer om væsentlige forsinkelser eller ændringer i forbindelser med byggeriet gennem opdateringer på vores hjemmeside.
Når vi er længere fremme i projektet og udbuddet af projektet er kørt, vil vi kunne fremvise visualiseringer af det nye byggeri, så I kan se, hvordan det kommer til at se ud samt størrelsen på bygningen.
Indtil da har vi en oversigtstegning, der viser placeringen af bygningen på området.
Hvis byggeriet skaber større gener eller har I feedback til projektet, kan I kontakte os via kontaktinformationen angivet her på siden.