Publiceret: 29. okt. 2024

Digitale data skaber mere effektiv drift af kloaknettet

C0P1978

Driftsoperatører bruger meget tid på at køre rundt i hele Aarhus Kommune for at føre tilsyn i regn- og spildevandskloakker. Det resulterer i meget kørsel frem og tilbage, som kan undgås. For at sikre en mere effektiv drift, bliver der derfor i slutningen af 2024 sat seks sensorer fra firmaet Dryp i udvalgte kloakker. Data fra disse sensorer skal eliminere behovet for de ekstra fysiske tilsyn.

Overvågning med sensorer sparer tid, ressourcer og kørsel

I dele af Aarhus Kommune er der ledninger med lavt fald, der ligger i områder, hvor der normalt ikke er mennesker. De kaldes risikoledninger, da der tidligere har været stop på ledningerne og de er beliggende i arealer hvor der ikke naturligt kommer forbipasserende. Dette kan resultere i stop med overløb gennem dæksler til terræn, der kan have en lang varighed da de ikke ville blive opdaget uden tilsyn.

Der er 28 risikoledninger og de får ført tilsyn cirka hver måned. Og netop disse ledninger kan med fordel få en såkaldt trådløs niveausensor, der advarer vores driftsoperatører, hvis spildevandet når over et kritisk niveau. På den måde får operatørerne eksakte data fra ledningen og kan så reparere ledningen med det samme i stedet for, at det først bliver opdaget til næste tilsyn eller der bliver kørt forgæves til en problemfri ledning.

Sensorerne måler vandmængden i ledningerne og advarer driftsoperatørerne, når vandstanden når et kritisk mål, hvor der er risiko for overløb, og dermed kræver handling. Sensorerne bliver placeret strategisk i kloakledninger, der skal have ført tilsyn meget hyppigt eller i ledninger, der sjældent skal have ført tilsyn. Sensorerne skaber derfor mest værdi i ledninger, som er meget tidskrævende eller de ledninger, som sjældent bliver besøgt.

Kloakkerne bliver tilset mandag og fredag hver uge. Den digitale overvågning af ledningerne betyder, at vi sparer tid og ressourcer i den daglige drift. Størstedelen af tiden fungerer ledningerne nemlig helt som de skal, og den tid, det tog at føre tilsynet, kan bruges mere effektivt på andre områder.

Driften kan spare omkring tre timer om ugen på bare ét tilsyn ved at få data tilsendt fra sensorerne, så de kun skal køre ud til kloakken, hvis der er en advarsel om overløb. Mindre kørsel og færre tilsyn kan skabe meget værdi for arbejdsmiljøet hos driftsoperatørerne, da de kan bruge deres tid mere effektivt.

Drypsensor Textvisual Aarhusvand

Fysiske tilsyn er stadig nødvendige

Selvom, at data ude fra kloaknettet kan skabe meget værdi i hverdagen for drift og serviceoperatørerne, så er det ikke ensbetydende med, at de skal placeres på store dele af infrastrukturen. Til hver af kloakkerne, der bliver ført tilsyn med, skal der tages stilling til en række forhold. Her vurderer vi, hvorvidt, om sensorerne vil hjælpe med at skære ned på hyppige tilsyn, om de skaber værdi for arbejdsmiljøet ved at minimere antallet af gange, driftsoperatørerne skal åbne et kloakdæksel, der ligger i kørebanen, eller om det økonomisk kan svare sig at opsætte en sensor.

Udvalgte områder bliver testet

De seks niveausensorerne bliver i slutningen af 2024 sat op i bl.a. Aarhus midtby, Studstrup og Solbjerg. Lokationerne er udvalgt på baggrund af enten at være steder med hyppige besøg eller fordi de ligger steder, hvor der ikke bor mennesker og potentielle overløb eller oversvømmelser bliver først opdaget sent.

Det forventes, at der bliver udvidet med flere sensorer på sigt, men hvor og hvor mange vil blive besluttet efter en vurdering og evaluering af testen i området.

Aarhusa Gramstrup

Læs mere om Dryps sensorer

Dryp - Unlocking Water Insights

 


Fakta om Dryp

Dryp er specialiseret i at overvåge og håndtere vandinfrastruktur ved hjælp af avancerede sensorer og software. Deres teknologi giver realtidsindsigt i forskellige aspekter af vandkredsløbet, herunder nedbør, kloaksystemer, drikkevand og naturlige vandløb. Dryp sensorer kan afhjælpe overløb og oversvømmelser, og skaber samtidigt store besparelser for vandforsyningerne i forbindelse med vedligeholdelse af spildevandsbassiner og sikrer dermed et renere vandmiljø.

Dryp leverer tre forskellige produkter:

  • Overløbs og bassinovervågning
  • Oplandsovervågning f.eks. i forbindelse med uvedkommede vand
  • Kapacitetsovervågning og assistance til de hydrauliske modeller

Aarhus Vand er en af de tre grundlæggere af Dryp, og vi bidrager med ekspertise inden for vandinfrastruktur og håndtering af vandkredsløb.