Vesterbro Torv bliver forvandlet til et nyt grønt område i bymidten. Planen er at skabe et fredeligt samlingspunkt næsten fri for trafik. Samtidig bliver torvet også omdannet som led i klimatilpasning og vil kunne rumme store mængder af regn.
Vesterbro Torv ligger lavt i Aarhus og er derfor i fare for oversvømmelser og vandskader, når der kommer store regnskyl. Aarhus Å gør dette værre og betyder, at der er meget vand i området og i undergrunden.
Vesterbro Torvs nye grønne område skal kunne holde på 330.000 liter regn på én gang for at forhindre oversvømmelser og overbelastning af kloaksystemet i den lavere del af Aarhus.
Håbet er, at beboerne i området og resten af Aarhus vil kunne nyde den nye bypark i centrum og på dage med kraftig regn bekymre sig mindre om, hvorvidt de får vand i kælderen. Vesterbro Torv er det nyeste led i en række af blågrønne løsninger i Aarhus for at sikre os imod oversvømmelser på baggrund af den stigende mængde af regn.
Torvet kommer også til at blive fredeligere, da Vesterbro Torv bliver lukket for al gennemkørsel, undtagen den sydlige side af torvet, som vil forblive åben for busser og selvfølgelig cyklister og gående. Samtidig bliver Vester Allé og Hjortensgade ensrettet i den nordgående retning. Dermed vil det ikke længere være muligt at køre gennem Vesterbro Torv til midtbyen.
Vesterbro Torv er en del af kommunes plan for både at fremtidssikre Aarhus mod klimaforandringerne, men også forskønne dele af byen, der kunne blive brugt mere optimalt og skabe flere samlingspunkter i bybilledet.
Det nye grønne torv er med til at binde de andre nye og forvandlede bydele af Aarhus sammen: Ceresbyen, Trælasten, og Amtssygehuset.
Projektet omkring Vesterbro Torv er et samarbejde mellem Aarhus Vand og Aarhus Kommunes Teknik og Miljø. Aarhus Vand har bidraget med ca. 7 millioner kroner til projektet.
Aarhus Byråd godkendte den endelig udformning af det nye Vesterbro Torv i december 2024.
Vesterbro Torv forventes at være færdigt i 2026.
Du kan også besøge LYTT Architectures hjemmeside for at se flere visualiseringer af projektet: https://www.lytt.dk/vesterbro-torv