I takt med stigende klimaforandringer og hyppigere skybrud, kan du som haveejer beskytte dit hjem mod oversvømmelser og skabe en smuk, frodig have med et regnbed. Lær, hvordan du anlægger et regnbed og gør en forskel for både miljøet, din bolig og naboen.
I Danmark oplever vi flere og flere skybrud. Faktisk vil der falde op mod 40 procent mere regn i løbet af de næste 50 år. Klimaforandringerne gør det også sværere at få plads til vandet under jorden, hvilket øger risikoen for oversvømmelser. Som haveejer har du ansvaret for at vand fra oversvømmelser på din grund ikke løber ind i huset eller ledes videre til nabogrunde. Et regnbed kan mindske risikoen for vand i kælderen og samtidig skabe større frodighed i haven. Desuden sparer du renseanlægget for unødig rensning af dit regnvand, når du anlægger et regnbed.
Et regnbed er en lavning i plænen, som kan samle regnvandet og langsomt lade det sive ned i jorden. Regnbede står ikke med vand som en havedam, men kan udformes som et plantebed med prydgræsser, stauder og buske. Et regnbed hjælper også med at rense overfladevandet, før det løber ned til grundvandet, idet vandet passerer gennem muldlaget.
Før du sætter spaden i jorden, er der nogle praktiske ting, du skal tage højde for. Du bør først og fremmest sikre dig, at du må anlægge et nedsivningsanlæg på egen grund.
Se reglerne for nedsivning i Aarhus KommuneNår du har styr på reglerne for dit område, skal du finde den rigtige placering. Regnbedet skal placeres i et lavtliggende område af haven, og det skal ligge lavere end dit hus.
Hvis du har en naturlig forsænkning i haven, er det oplagt at bruge den til at opsamle regnvand. Et eksisterende surbundsbed vil også kunne anvendes som regnbed, hvis nedsivningen er god og det er placeret så det overskydende vand ikke løber ind mod bygninger.
Du bør også overveje, hvor vandet kan løbe videre hen, når der kommer store skybrud. Hvis du vil sikre, at vandet ikke havner et sted, hvor du ikke vil have det, kan du etablere et overløb til ekstra nedsivningsbed, som overskydende vand kan løbe gennem. Tager det for meget plads kan en del af græsplænen udlægges til at tage vandet.
Tjekliste til din udvalgte placering
Et regnbed graves ud med flad bund og flade skrænter. Skrænterne skaber en bredere overgangszone mellem vådt og tørt, hvilket giver mere stabile forhold for planterne og bedre livsvilkår for smådyr. Hvis du anlægger dit regnbed på skråt terræn, kan du bruge den udgravede jord som en jordvold mod den faldende side for at holde bedre på vandet.
Grav området til regnbedet 65-70 cm dybt og løsn jorden i bunden af udgravningen. Læg herefter et 40 cm tykt lag af en blanding af 30 procent grus og 70 procent jord og herefter endnu et 20 cm tykt lag med en blanding af muld og sand, hvis der skal plantes i bedet. Hvis ikke så læg et 40 cm tykt lag af blandingen med jord og grus. Spred herover et 5-10 cm tykt lag almindelig muldjord.
Når det tekniske er på plads, skal du i gang med at indrette dit regnbed. Du kan tilplante bedet som et staudebed, fylde det op med flotte sten eller så græs og integrere bedet i græsplænen. Regnbedets skaber fugtige forhold som er perfekt til et varieret plantemiljø, der både er smukt og fremmer biodiversitet. Vælg robuste planter, der trives i fugt, tåler oversvømmelse og kan klare tørke. De mest fugtkrævende planter kan med fordel placeres i bunden af bedet.
Det blomstrende bed
Det grønne bed
Det spiselige bed
OBS: Plant ikke spiselige planter, hvis dit tag er belagt med nyere tagpap, eller hvis tag eller tagrender er af kobber, zink eller bly.