Højtstående grundvand er en stor udfordring for danske grundejere og forsyninger. Et nyt projekt vil skabe et datagrundlag, så forsyningerne får bedre forudsætninger for at bekæmpe denne nye udfordring.
Oversvømmelser i lavtliggende områder er konsekvenserne af højtstående grundvand ifølge GEUS. Det er til stor gene for grundejere i disse områder og belaster også vores infrastruktur.
Vi oplever, at højtstående grundvand udfordrer vores kunder og også vores drift. Vi får langt mere vand til vores renseanlæg, når det står højt.
Et nyt projekt vil tage livtag med højtstående grundvand og skabe et overblik over, hvilket datagrundlag der skal til for, at vi kan kvantificere og kvalificere problemerne med terrænnært grundvand i danske byområder.
” Vi mangler et solidt datagrundlag for at fastslå, hvilke områder der lider mest under det højtstående grundvand og hvor vi bør sætte ind,” siger Bo Kempel.
Han forklarer videre, at især geologien i undergrunden er afgørende for, hvordan vandet strømmer og det er viden som de danske forsyninger ikke har i dag.
Projektet “Håndtering af Terrænnært Grundvand” er ledet af Krüger A/S og sammen med DISUD-Sustainable Development vil de foretage en teknisk analyse af anvendeligheden af eksisterende grundvandsdata og hydrologiske modeller til at skabe det datagrundlag som forsyningerne efterlyser. Derudover vil man kortlægge grundvandsniveauer og analysere deres påvirkning af Aarhus Vands infrastruktur.
I en pressemeddelelse udsendt af Krüger A/S lyder det:
"Vi ser et stigende behov for bedre datagrundlag og værktøjer til at forstå og håndtere terrænnært grundvand. Med dette projekt vil vi udvikle nye metoder, der kan hjælpe kommuner og forsyningsselskaber med at tage bedre beslutninger om klimatilpasning," siger Ole Mark, projektleder hos Krüger A/S.
Ifølge screeninger kan op mod 500.000 danske ejendomme være påvirket af stigende grundvand. Problemet er ikke kun dansk – mange europæiske byer står over for lignende udfordringer.
”Ved optimal anvendelse af målinger og kunstig intelligens kan vi bedre håndtere udfordringerne med klimaændringernes højtstående terrænnære grundvand”, siger Karsten Krogh Andersen fra DISUD-Sustainable Development.
Aarhus Vand går ind i projektet med data for det terrænnære grund og hvordan det sæsonvis svinger op og ned. Desuden stiller forsyningen områder til rådighed, som allerede er kloakseparerede, fordi regnvand som udfordring dermed er taget ud af ligningen.
Bo Kempel er glad for at Aarhus Vand kan bidrage til at skabe bedre forudsætninger for at kunne arbejde med højtstående grundvand, som den nye bekendtgørelse vil foreskrive det. Han ser også Aarhus Kommune som en medspiller i dette, idet Aarhus Vand samarbejder med kommunen omkring klimasikring af byen.