En stærk og ubehagelig lugt fra kloak bød tidligere besøgende og medarbejdere velkommen ved Astrup Kirke i Solbjerg. Lugten var så generede, at den jagede nogle af de lokale væk, men et kemikaliefrit filter af muslingeskaller afværger nu lugten og bringer de besøgende tilbage.
Til alt fra bryllupper og begravelser til helt almindelige gudstjenester blev besøgende i Astrup Kirke ved Solbjerg tidligere mødt af lugten af rådne æg. Problemet skyldtes svovlbrinte i kloaksystemet. En giftig, ildelugtende og korrosiv gas, som begyndte at sive op af kloakken efter, at man nedlagde flere mindre og urentable renseanlæg i den sydlige del af Aarhus som led i en større kloakcentralisering:
”Nedlæggelsen betød længere rørføringer og dermed længere opholdstider for spildevandet i rørene. Når der er lang opholdstid i spildevandet, så udvikles svovlbrinte,” siger projektleder, Holger Dybdahl, Aarhus Vand.
Holger Dybdahl blev kontaktet af Astrup Kirke om den generende lugt, som ligefrem jagede de besøgende væk fra kirken. Der blev forsøgt forskellige løsninger for at komme lugten til livs, men uden held. Gennembruddet kom dog, da Holger Dybdahl kom i dialog med PBJ Miljø, der har erfaringer med at håndtere meget stærke lugtgener indenfor biogasbranchen:
Aarhus Vand udviklede derfor i samarbejde med PBJ Miljø og det rådgivende ingeniørhus Envidan et filter til kloaksystemet baseret på muslingeskaller, hvis indhold af kalk har en positiv indvirkning på svovlbrinten – både i forhold til lugt, men også i forhold til at forhindre svovlbrinten i at nedbryde betonen i kloakinfrastrukturen.
Prototypen på muslingefilteret blev tilsluttet kloakken ved Astrup Kirke for at teste, om det kunne fjerne lugtgenerne:
Muslingefilteret er nu fast bestanddel ved Astrup Kirke for at holde svovlbrinten og den ubehagelige lugt i skak. Det bliver løbende serviceret og i 2024 skiftede man for første gang i tre år muslingeskallerne for at bevare den effektive koncentration af kalk.
Prototypen ved Astrup Kirke har siden udviklet sig til en standardløsning, som Aarhus Vand og Envidan har dannet partnerskab om at udvikle i selskabet Sulfinizer. Her ønsker man at hjælpe vandbranchen med svovlbrinteudfordringerne på en mere klimavenlig måde. Frem for at tilsætte kemikalier til spildevandet, som ellers er udbredt mange steder, hvor der er problemer med svovlbrinte i kloaksystemet, så omdanner kalken i muslingefilteret svovlbrinte til tungopløseligt og uproblematisk gips. Det bidrager til et bedre vandmiljø, og som en bonus minimeres generne fra mange andre ildelugtende stoffer i spildevandet gennem en række sideløbende biologiske processer også.
Vil du vide mere om løsningen med muslingefilteret, så kan du høre nærmere hos projektleder Holger Dybdahl.
+45 8947 1148
holger.dybdahl@aarhusvand.dk