Publiceret: 05. okt. 2020

Implementering af granulær slamteknologi til spildevandsrensning

Marselisborg Drone

TechRas Miljø og Aarhus Vand samarbejdede om implementeringen af granulær slamteknologi til spildevandsrensning på Viby renseanlæg. I fremtiden vil vi blive mødt af stigende regnmængder samt et stigende indbyggertal, hvilket sætter renseanlæggene under stort pres, hvis ikke der findes holdbare løsninger.

Det strategiske samarbejde imellem Aarhus Vand A/S og TechRas Miljø er med til at videreudvikle og udbrede den granulære slamteknologi, S::Select®, som øger kapaciteten på renseanlæggene uden væsentlige ombygninger eller udvidelser. Ved hjælp af en såkaldt granulær slamproces øges hastigheden af bundfældning af spildevandsslammet – helt op til seks gange. Det betyder, at renseanlæg, der implementerer teknologien, kan øge indløbskapaciteten betragteligt og dermed minimere overløb og slamflugt pga. voldsomme regnskyl.

Med den nye mikrobiologiske proces sikres det, at anlæggenes kapacitet øges med omkring 33 procent uden fysisk at udvide nye betonbassiner.
- Rasmus Evers, Projektleder TechRas Miljø
Læs mere om S::Select®

 

Stærke resultater på det første danske anlæg

Som det første danske anlæg begyndte Viby Renseanlæg at anvende teknologien i 2020 i et samarbejde mellem Aarhus Vand, NIRAS A/S, DHI Group, Techras Miljø ApS og EssDe GmbH. Her lykkedes det at øge rensekapaciteten fra 90.000 PE til 120.000 PE, svarende til en forøgelse på 33 procent. Der er desuden sket en markant stabilisering af de biologiske processer.

“Før havde vi cirka 100 ton slam i anlægget, som var en del af den biologiske proces. I dag har vi 40 ton slam, og selve driften af den granulære proces er selvfølgelig automatiseret, så der ligger ikke mere arbejde i den nye løsning, når den først er kørt ind. Det giver dog lidt ekstra arbejde til vores servicefolk med vedligehold af cykloner og filtre,” fortæller driftsleder for Aarhus Vands renseanlæg, Flemming Husum, til fagmagasinet Maskinmesteren.

Læs mere om implementeringen på Viby renseanlæg
Viby Renseanlæg Drone Textvisual Aarhusvand

Driftserfaringer bidrager til videreudvikling og udbredning

I dag bistår Aarhus Vand andre forsyninger med drifts- og procesteknisk viden om teknologiens implementering og optimering. “Vi har investeret mange ressourcer i at udvikle styringerne til den nye slamløsning og kan tilbyde andre renseanlæg at dele vores erfaringer, men også hjælpe konkret med dataopsamling, dataanalyse, laboratorieanalyser og rapportering, så de slipper for selv at bruge ressourcer på at lave egne løsninger. Dem har vi allerede klar,” fortæller projektleder, Flemming B. Møller.

Stærkt strategisk samarbejde til gavn for branchen og Aarhusianerne

Partnerskabet bliver et middel til at dyrke nye forretningsmuligheder og styrke innovationen, der kan løfte både Aarhus Vand og branchen og ikke mindst gøre gavn for Aarhusianerne, da det her og nu bliver muligt at rense de stigende mængder af spildevand.

 

Flemming Møller

Flemming B. Møller

Senior Projektleder, Ressourceanlæg