Udover det, der fra naturens side havner i toilettet, er det kun toiletpapir du må putte i kummen.
Vådservietter, tamponer, hygiejnebind, vatpinde og andet affald hører til i skraldespanden – ikke i kloakken.
Mange rengøringsmidler kan indeholde kemikalier, der kan være skadelige for dig og miljøet. Skal du fjerne kalk kan du undgå kemikalierne ved at bruge en blanding af 2 spsk citronsyre og 1 dl opvaskemiddel.
Brug handsker og vær opmærksom på, at det ikke er alle materialer, der tåler de sure midler.
Overskydende fedt fra madlavningen må ikke hældes i afløbet da det vil sætte sig som propper og medføre tilstoppede afløb i køkkenvasken.
Hæld det i stedet i en tom mælkekarton eller andet almindeligt indpakningsaffald, og smid det i skraldespanden.
Det er en god idé at forberede dit hus på kraftig regn, så du undgår oversvømmelser og problemer med kloakken.
Rens tagrender, og sørg for at hældningen på terrassen og indkørslens fliser får vandet til at løbe væk fra huset.
Fjern skidt eller andet, der hindrer vandets vej og sørg for, at afløbsristen i vejen er fri for blade o.lign.
Her er flere gode råd til at forebygge oversvømmelse på din grund:
Højvandslukke: En ventil der forhindrer tilbageløb af kloakvand til ejendommen. Kræver opbrydning af gulv nær afløb for installation. Kostbart, men effektivt mod kloakvand i kælderen.
Pumpebrønd: Installeret uden for huset til at pumpe kloakvand til offentlige kloakker, forhindrer tilbageløb under skybrud. Nyttig for ejendomme med lavtliggende kloakledninger.
Tilbageløbsstop: Blokerer for tilbageløb af kloakvand fra offentlige kloakker under kraftig regn, installeret uden for huset. Kan begrænse brug af indendørs afløb midlertidigt.
Faskine: Et underjordisk net, der spreder regnvand i jorden, reducerer belastning på kloaknettet ved ekstremt vejr. Effektivt, hvis også naboer implementerer det.
Regnvandstank: Opsamler regnvand fra tage, mindsker belastningen på kloaknettet. Der findes to typer: overfladisk tønde eller nedgravet tank for genanvendelse af vand til havevanding og husholdningsbrug.
Regnvandsventil: Monteres på tagnedløb for at omdirigere regnvand ved skybrud, reducerer risiko for oversvømmelse. Optimal effekt opnås når flere i området installerer ventilen.
Kloakken på din grund er dit ansvar. Kontakt en kloakmester for at få anbefalinger til løsninger til din grund:
Find kloakmesterBad, toiletskyl, madlavning og tøjvask. Vi bruger vand i vores hjem hver eneste dag. Men vores vand er en dyrebar ressource, og det tager mange år for regnvandet at sive ned til grundvandet, så vi kan producere nyt drikkevand. I Danmark bruger hver person i gennemsnit 101 liter vand pr. dag. Du kan derfor med fordel kigge på dine vandvaner, hvis du gerne vil mindske dit forbrug og spare på vores drikkevandsressource.
Sundhed & vandEt toilet der løber så lidt, at det næsten ikke kan ses, kan spilde ca. 100 m3 vand om året og koste op til 5.000 kr.
Er du i tvivl, kan du prøve at lade toilettet stå ubrugt i et par timer og derefter tjekke om kummens bagside er tør med et stykke toiletpapir.
Da flere drikkevandsboringer ligger i eller tæt ved byområder, kan sprøjtegifte fra haver sive ned i grundvandet. Ved at droppe brugen af sprøjtegift kan du være med til at beskytte vores sunde og rene drikkevand.
Sprøjtefri have
Tørken er over os og mange af os tyr til mere vanding for at holde have og krukker flotte. Her får du fem gode tips til, hvordan du kan spare på vandet i sommervarmen.
Vi har i Aarhus Vand gode mængder vand til vores kunder under tørken og udsteder ikke vandingsforbud, men opfordrer til at bruge vandet fornuftigt.
Din græsplæne kan sagtens klare sig uden vand. Lad derfor blot vandingen få en pause selvom græsplænen ser trist ud i sommervarmen.
Vandslangen bruger meget vand, så en måde at spare på vandet er ved at bruge vandekande til dine blomsterbede, krukker og altankasser.
Når det er muligt, så er det en god idé at opsamle regnvand til at vane med frem for drikkevand. Brug eksempelvis en regnvandstønde.
Der går selvsagt masser af vand til et vandbassin derhjemme. Du kan derfor spare meget vand ved at bruge havet eller havnebade til at køle ned i sommervarmen.
Undgå at vande dine planter om dagen, hvor det meste vand alligevel fordamper før det når planternes rødder. Vand i stedet for om morgenen eller aftenen.
Selvom, at sneen kan være smuk og bringe glæde i den mærke vintertid, skal man alligevel passe lidt på. Vand og kulde bliver nemt fanget på dit tag, vandledninger og murer og kan lave alvorlige skader på din bolig, hvis du ikke reagerer.
Få at undgå skader, har vi samlet nogle gode råd til at tackle sne og smeltevand, så du kan beskytte din bolig mod skader.
1. Varme i dit hus
Hvis du har rum i din bolig, som du ikke benytter, bør temperaturen i rummet ikke komme under 7 grader. Om vinteren bør der derfor være lidt varme på for at sikre, at der løber lidt varmt vand rundt i alle boligens vandrør.
Hvis der er en cirkulationspumpe på varmerørene, skal du ikke slukke den om natten, når der er hård frost.
Du kan sikre dig mod frostsprængninger ved at isolere dine vandrør.
2. Isolerede rør
Alle vandrør, der løber uden for boligens "varme zone", f.eks. oppe på loftet eller i skunken, bør være isoleret. I længere perioder med hård frost kan selv rør med almindelig cirkulation fryse til, og de skal derfor være isoleret for at beskytte dem mod frosten. Hvis du først har haft problemer med frosne vandrør, vil problemer ofte opstå igen. I langt de fleste tilfælde vil det være nok at efterisolere rørene, men i nogle tilfælde kan det være nødvendigt at flytte rørene ind i boligens "varme zone".
Det er bedst at fjerne sneen fra dine husmurer før sneen tør, da vandet kan skade din sokler og ydermurer.
Husk at rense dine tagrender og nedløb for snavs og is, så smeltevandet fra sneen kan løbe væk fra taget.
Fjern fygesneen fra dit loft med det samme du opdager det. Hvis du lader det side, kan det lave vandskader, som ikke dækkes af din forsikring.
Husk at holde øje rister og brønde, og fjern sne, snavs eller andet skidt, der kan forhindre smeltevandet i at løbe ned i kloakken.
Det er en god idé at fjerne istapper fra dit tag og tagrender med en kost for at undgå, at de falder ned. Det kan være farligt at blive ramt en istappe.
Hvis der ligger meget sne på dit tag eller i dine tagrender, er det en god idé at fjerne sneen, da det kan skade tagkonstruktionen og dine tagrender.
Sørg for at smeltevandet fra sneen kan løbe væk fra indgangen ved hjælp af afløbsriste og fald i terræn væk fra huset for at undgå oversvømmelser.
Husk at dokumentere eventuelle skader på dit hus, da forsikringsselskaber dækker skader efter "voldsomt tøbrud".