Regnvandsbassiner

Rolighedsvej Regnvandsbassin

Hvad er et regnvandsbassin?

Regnvandsbassiner er områder, der opsamler regnvand og sørger for, at områderne nedenfor bassinet er beskyttet mod oversvømmelser til et vist niveau. Bassinerne kan have til formål at rense regnvandet for stoffer, der er skadelige for miljøet. Andre kan være designet til at beskytte mod oversvømmelse ved store skybrud.

Der findes både våde og tørre regnvandsbassiner. De våde bassiner er primært våde for at rense regnvandet og er tekniske anlæg, men ligner ”rigtige” søer eller vådområder. De er også til gavn for både det lokale dyreliv og beboerne i området. Tørre regnvandsbassiner er modsat tørre i dagligdagen. De kan etableres både med og uden rensefunktion, og i nogle tilfælde kan de bruges rekreativt i parker, som legepladser eller boldbaner, hvorved man får udnyttet arealet til flere funktioner.
Regnvandssø Åbyhøj

Hvordan fungerer et regnvandsbassin?

Vandstanden i bassinet afhænger af regnvejret og en vandbremse. Vandbremsen regulerer, hvor meget vand, der ledes fra bassinet. Når regnvandet rammer en befæstet flade optager de forskellige miljøskadelige stoffer, som dækrester fra vejen eller metaller fra bygningsdele. Regnvandet renses i bassinerne ved enten bundfældning, filtrering eller begge dele.
Regnvandbed Risskov Large Aarhusvand

Vand, natur, biodiversitet og dyreliv

Bassinerne kaldes også en blågrøn løsning. Navnet kommer fra, at der er blåt vand og grønne arealer omkring. Regnvandsbassinerne skaber et nyt blågrønt samlested i dit lokale område, der kan gavne både dyrelivet ved at give vand og et hjem til dyrene, samt menneskerne, der nu kan nyde et flot vådområde, hyggeligt dyreliv og færre oversvømmelser.

Arealet rundt om regnvandsbassinerne kan etableres som ”Vild Med Vilje” for at støtte det lokale dyreliv og miljøet ved at styrke biodiversiteten. Ejer vi området omkring et bassin bliver det klippet 1-2 gange årligt, så det får lov til at vokse og se naturligt ud.


Fakta om regnvandsbassiner

I Aarhus Kommune er der omkring 360 regnvandsbassiner
I Aarhus Kommune er der omkring 360 regnvandsbassiner. Mængden er våde og tørre bassiner er ligeligt fordelt.
'Vild med Vilje' regnvandsbassiner styrker biodiversiteten i Aarhus
'Vild med Vilje' er styrker biodiversitet i Danmark ved at omdanne anlagte græsarealer til stykker af natur, der i højere grad kan passe sig selv. Vild med Vilje arealerne styrker også dyrelivet. som f.eks. bierne, samt gør omgivelserne smukkere.
Blågrønne løsninger er med til at bekæmpe oversvømmelser i Aarhus
I Aarhus bliver der anlagt blågrønne løsninger for at håndtere den stigende mængde regn. En blågrøn løsning er et grønt område, der kan nydes af beboere, samtidigt med at har til formål at indsamle regnvand for at forhindre oversvømmelser af lokalomrdådet.
Regnvandsbassiner har en positiv indflydelse på lokalområderne
Udover, at de forhindrer oversvømmelser, så har de også til formål at rense regnvandet for miljøskadelig stoffet før det bliver ført videre ud i naturen.

Her kan du finde svaret på nogle af de oftest stillet spørgsmål om regnvandsbassiner

Hvad sker der, hvis regnvandsbassinet er ved at løbe over?

Regnvandsbassinet er designet med et nødoverløb, så vandet løber væk fra bebyggelse, hvis det løber over. Hvis vandet ikke forsvinder igen efter en dags tid efter en regnvejrshændelse, kan det betyde, afløbet er stoppet. I det tilfælde må du gerne kontakte os, så vi kan sikre, at vandet kan afledes.

Du kan læse mere om regnvandsbassiner her.

Hvad kommer til at ske, hvis regnvandsbassinet er tilgroet/tilstoppet?

Hvis regnvandsbassinet er tilgroet med eksempelvis tagrør, så beholder bassinet stort set samme kapacitet. Funktionsmæssigt fungerer det, som det skal.

Hvis regnvandsbassinet er tilstoppet med eksempelvis sand, så sikrer Aarhus Vand at bassinets funktion genetableres. Hvis bassinet bliver overfyldt, er der et nødoverløb, der sikrer, at vandet løber væk fra beboelse.

Generelt renses bassiner hvert 20.-30. år for at fjerne miljøfremmede stoffer lagret i sedimentet.

Du kan læse mere om regnvandsbassinerne her.

Regnvandsbassinet ser overfyldt ud og ligner, at det er ved at flyde over. Er der et problem?

Størstedelen af tiden, er der ikke et problem, hvis bassinet ser overfyldt ud. Regnvandsbassiner er designet til at stuve op i regnvejr, og det kan tage nogle dage inden det er tilbage til normal vandstand. Hvis det ser overfyldt ud efter flere dags tørvejr, så kan du kontakte Aarhus Vands kundeservice på 89 47 10 00.

Du kan læse mere om regnvandsbassinerne her.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg oplever, at regnvandsbassinet lugter eller er misfarvet?

Hvis du opdager, at regnvandsbassinet lugter ubehageligt eller misfarvet, så skal du kontakte Aarhus Vands kundeservice på 89 47 10 00. Herfra vil vi undersøge sagen nærmere. 

Der er ikke nok afløbsrister i mit område til at håndtere de store mængder vand. Hvem skal håndtere det?

Hvis der er ikke er nok afløbsriste på din vej til forhindre oversvømmelser, så skal du kontakte Aarhus Kommune. Afvanding af vejarealer/p-pladser/overfladearealer er kommunens eller grundejerens/grundejerforeningens ansvar. Aarhus Vand er ikke ansvarlig for antallet af afløbsriste.

Kommunale veje administreres og driftes af Vejdriften hos Aarhus Kommune. De kan kontaktes på vejdrift@mtm.aarhus.dk

Hvorfor bliver beplantningen ved regnvandsbassinet ikke klippet?

Aarhus Vand har plejeplaner for de matrikler, vi ejer og plejer dem med en "Vild Med Vilje" tilgang. Det betyder, at beplantningen får lov til at vokse og se naturlig ud. Det er godt for biodiversiteten.

Bassiner beliggende på en ikke-Aarhus Vand ejet matrikel skal klippes af grundejer og er muligvis mere eller mindre bevokset end kommunale matrikler.

Du kan læse mere om regnvandsbassinerne og deres beplantning her.

Jeg har henvendt mig omkring et regnvandsbassin, men har ikke hørt tilbage fra jer. Hvad skal jeg gøre?

Vi beklager din ventetid. Vi forsøger at svare alle henvendelser inden for 5 dage, men i travle perioder kan der gå længere tid. Kontakt os evt. pr. telefon på 89 47 10 00.

Hvorfor mangler der hegn eller advarselsskilte rundt om bassinet?

De fleste bassiner er designet med skråningsanlæg 1:5. Det vil sige, at for hver 5 meter, man går ud i bassinet, bliver det 1 meter dybere. Skråningen er derfor så flad, at man ikke falder i et dybt hul og der er samtidig mulighed for at kunne gå op igen. Det er derfor ikke nødvendigt med hegn eller advarselsskilte.

Hvem skal jeg kontakte ift. ødelagt hegn eller defekte dæksler, der udgør en sikkerhedsrisiko rundt om regnvandsbassinet?

Hvis du opdager defekte dæksler eller ødelagt hegn ved et regnvandsbassin, så kontakt straks Aarhus Vands kundeservice på 89 47 10 00. Så igangsætter vi en handlingsplan for at løse problemet.

Hvem kan jeg kontakte vedrørende opgravet jord eller efterladt affald efter vedligeholdelsesarbejde?

Hvis der ligger jordbunker eller affald fra vedligeholdelsesarbejde og det ligger i vejen, så kan du kontakte Aarhus Vands kundeservice på 89 47 10 00.

Hvem skal jeg kontakte ift. bekymringer om dyrelivet i regnvandsbassinet?

Regnvandsbassiner er tekniske anlæg og har til formål at rense regnvandet inden det kommer ud i naturen. Det er derfor ikke hensigten at skabe dyreliv, men dog kan bassinerne tiltrække forskellige dyrearter.

Ser du tilskadekomne dyr, så kan du henvende dig til den frivillige, landsdækkende forening Dyrenes Beskyttelse på telefon nr. 1812.

Ser du flere døde padder eller fisk i bassinet skal du kontakt Miljøvagten på telefon 8676 7676 og Aarhus Vand.

Må jeg bade i regnvandsbassin?

Vi fraråder på det kraftigste at bade i vores bassiner. Det er tekniske anlæg til håndtering af regnvand og kan indeholde sundhedsskadelige stoffer.

Må jeg fodre fugle i regnvandsbassiner?

Nej, det er hverken godt for fuglene eller vandkvaliteten i vandet, der ledes fra regnvandsbassinet. Desuden kan foderet tiltrække rotter.

Må jeg skøjte på et regnvandsbassin?

Aarhus Vand tjekker ikke istykkelsen. Færdes man på isen vil det være på eget ansvar.

Hør Anne Laustsen fortælle om regnvandsbassiner som en del af klimatilpasning i Aarhus

Historier om regnvandsbassiner og klimatilpasning

Klima