Verden har brug for, at vi udnytter vores ressourcer bedre og tænker i mere effektive energiformer. Hos Aarhus Vand er vi allerede langt, og vi har vi et klart mål om, i forening med dygtige samarbejdspartnere, at blive ved med at flytte grænserne på området. I Aarhus Vand stopper vores håndtering af spildevand ikke ved opsamling, rensning og returnering. Drevet af innovation og bæredygtige mål ser vi en lang række muligheder i måden, vi arbejder med spildevand på. Vi ser det kort sagt som en af fremtidens ressourcer til udvikling af ny energi, nye produkter og ny forretning.
Marselisborg Renseanlæg - fra energisluger til energiproducent
Vandsektoren udleder hvert år op mod 100.000 ton CO2 ved at producere drikkevand og rense spildevand. Det er et højt tal – også set i lyset af både de nationale og globale klimamål. I dag producerer anlægget 50 % mere energi, end det selv bruger på at rense spildevandet. Dermed dækker anlægget også energiforbruget til produktion af drikkevand, og nok så vigtigt: Det bidrager væsentligt til reduktion af CO2.
Egå Renseanlæg - alt andet end et traditionelt renseanlæg
Egå Renseanlæg ligner nok et traditionelt renseanlæg, men har ligesom Marselisborg Renseanlæg undergået en kraftig forvandling de seneste år, og er i dag også et energiproducerende anlæg, der sætter nye standarder. En af nøglerne til den energieffektive drift er, at anlæggets efterklaringstanke er blevet renoveret. Hvor pumperne i efterklaringstankene førhen kørt enten på fuld kraft eller ingen, er de nu bestykket med frekvensomformere. De sikrer, at pumperne konstant kører i den fart, der er behov for. Det har reduceret elforbruget til returslampumpning med mere end 35%.
At agere bæredygtigt er et grundlæggende princip i Aarhus Vands strategi. Med klimaforandringerne der presser på, bliver vi nødt til at finde nye, bæredygtige løsninger både internt i Aarhus Vand samt i partnerskaber.
Aarhus Vand har sat en målsætning om at blive klima- og CO2 neutral senest i 2030. Vi er allerede godt på vej og har reduceret vores CO2 udslip med 67% siden 1990 ved at tænke i bæredygtige løsninger ind i alle grene af vores virksomhed.
Aarhus ReWater - et nyt fyrtårn inden for ressourceudnyttelse
Placeret ét sted – og udstyret med den nyeste teknologi – kommer rense- og ressourceanlægget til at sætte endnu mere fart på den måde, vi udnytter ressourcerne i spildevandet på.
Renseværk i byen Nye sender regn- og overfladevand ud til toiletskyl og tøjvask
Genbrug af sand fra Åby Renseanlæg sparer ressourcer, CO2 og penge
Gammelt filtersand, som skulle udskiftes på Åby Renseanlæg, er blevet genbrugt til et kloakeringsprojekt på Søren Frichs Vej. I forhold til gængse metoder med bortskaffelse er der opnået en CO2 besparelse på 86%.
Vi er nu partnere i skaleringsprocessen "Sammen om mindre råstofforbrug" hos CO-PI (Center for Offentlig-Privat Innovation).
Råstoffer som sand, grus og sten er i stigende grad en knap ressource i Danmark. Samtidig medfører udvinding og kørsel med råstoffer udledning af CO2. Hos Aarhus Vand vil vi bidrage til bæredygtige ressource genanvendelser med fokus på cirkularitet. Vi arbejder med at genbruge materialer fra et projekt til et andet - herved sparer vi både på ressourcer, penge og CO2.
Læs artiklen fra CO-PI om skaleringsprocessen ved at følge den nedenstående knap